Oljefondet
ut av våpen!

Jeg vil ikke tjene penger på våpen som dreper barn og sivile. Oljefondet må trekke seg ut av våpenindustrien.






Tusen takk,

Visste du at over halvparten av alle underskriftene på en kampanje som denne kommer inn fordi de som har signert deler den videre til sine venner. 

Det er viktig at vi står sammen for å få Oljefondet ut av våpenindustrien. Del kampanjen videre nå!

Gjennom Oljefondet eier du minst 10 000 kroner i internasjonal våpenindustri.
Barn drepes av våpen som du tjener penger på.

14 382

Så langt har 14 382 blitt med!
Vil du hjelpe oss å nå 20 000?

Hva skjer med under­skriften min?

Underskriftene vil bli levert til Finanskomiteen på Stortinget, og vil være et viktig bidrag til å nå målet om at Oljefondet skal trekke seg ut av våpenindustrien.

Dette oppropet er en del av den globale bevegelsen for å stoppe krig mot barn.

 

 

Hvem står bak kampanjen?

 

Det er Redd Barna, Framtiden i våre hender, Changemaker, Kirkens Nødhjelp, Norsk Folkehjelp og Press - Redd Barna Ungdom som står bak kampanjen.

BAKGRUNN

Kriger utkjempes ikke lenger på slagmarken, men der folk bor. Nabolag, skoler og sykehus bombes. Dette koster tusenvis av menneskeliv hvert år. Men våpenindustrien tjener godt når kriger raser.

Nordmenns sparepenger er investert i selskaper som tjener på krig. Ett av disse er den amerikanske våpenprodusenten Raytheon, hvor Oljefondet eier aksjer for flere milliarder kroner. Raytheon har solgt (og selger) bomber til Saudi-Arabia – bomber som vi vet brukes mot sivile i Jemen. Rester fra Raytheons bomber er blant annet funnet etter angrep mot et kjøretøy og et bryllup. 23 barn ble drept, det yngste var ett år.

Men Raytheon er bare ett eksempel på våpenselskapene som Oljefondet investerer i. Til sammen eier Oljefondet aksjer for over flere titalls milliarder kroner i 40 av verdens største våpenselskaper. Dette er bare selskapene vi vet om, sannsynligvis er det mange flere. Faktisk anslår Redd Barna, Norsk Folkehjelp, Framtiden i våre hender og Changemaker at Oljefondet er eier i opp mot 400 selskaper som produserer våpen eller nøkkelkomponenter til våpen.

Hvert våpen vi tjener penger på i dag, kan brukes mot barn og andre sivile i fremtiden. Selv selskaper som opptrer etisk og ansvarlig kan vanskelig vite hvor våpnene de lager havner i fremtiden. Vi vet at våpen koster samfunnet enorme summer – med liv tapt, økt utrygghet, og ødelagt infrastruktur. Risikoen for at vår felles pensjon bygges på uetisk og ulovlig krigføring er for stor. Vi kan ikke godta at Oljefondet tjener penger på produkter som fratar barn og sivile deres rettigheter og liv.

Heldigvis er dette mulig å endre. Vi krever at finansminister Jan Tore Sanner utelukker våpenprodusenter fra Oljefondet. Si nei du også – ikke vær en våpenhandler! 

Få flere til å kreve at Oljefondet trekker seg ut av våpenindustrien.

Del kampanjen!