Barn i verden

barnearbeid

Mer enn 152 millioner barn lever som barnearbeidere i verden
i dag. Millioner av dem lever som slaver, går ikke på skole og har lite håp om en bedre framtid.

Mange millioner barn mellom fem og 17 år er involvert i farlig, potensielt helseskadelig arbeid, inkludert de aller verste formene for ulovlige, nedverdigende og farlige handlinger.

De tvinges til å jobbe lange dager for ingen eller svært liten betaling og er sårbare for alvorlige skader, vold og seksuelle overgrep.

Millioner av barn over hele verden – noen så unge som seks år – tvinges til å jobbe opptil 15 timer lange arbeidsdager som tjenere i private hjem.

1,2

millioner barn kjøpes
og selges hvert år.

1,8

millioner barn blir til en
hver tid misbrukt gjennom
prostitusjon og sexturisme.

Kilde: FN

Ulike former for slavearbeid

Barns rettigheter

Alle barn skal beskyttes mot hardt og farlig arbeid. Arbeidet skal ikke gå utover skolegangen.
Artikkel 32

Selv om det har vært et stort søkelys på barnearbeid de senere årene, blir fortsatt millioner av barn frarøvet barndommen sin.

Ett av fire barn har fremdeles ikke tilgang til skole, mat, beskyttelse eller helsehjelp.

Særlig utsatt er barn som lever i områder med krig og konflikt, eller som er drevet på flukt fra hjemmene sine. Millioner av barn blir hver dag misbrukt som slaver.

Slavearbeidet har flere forskjellige former. Klikk videre for å lese om barn blir misbrukt av voksne til å utføre arbeid innen ulike sektorer:

1,2 millioner barn kjøpes og selges hvert år, ifølge tall fra Unicef. Barna havner også i Vest-Europa, Amerika og Karibia – og antallet trafficking-ofre er på vei oppover. Fattigdom, globalisering og den stadig økende krav om billige varer og arbeid har ført til en stadig større etterspørsel etter føyelige barnearbeidere.

Til enhver tid er blir 1,8 millioner barn misbrukt gjennom prostitusjon, overgrep og sexturisme. I India er for eksempel 30 prosent av alle prostituerte barn, i Brasil blir opp mot en halv million jenter og gutter kommersielt seksuelt utnyttet og sør og øst i Asia er en tredel av sexarbeiderne mindreårige.

Millioner av barn tvinges til å arbeide bort barndommen sin under forferdelige forhold for å betale ned familiens gjeld. Barna kan ikke slutte i jobben før gjelden er nedbetalt, og i enkelte land blir hele familier således treller på livstid. I India alene jobber opp mot 15 millioner barn som slaver for å dekke andres gjeld. Mange av disse barna er involvert i ulovlig, farlig og skadelig arbeid.

En million barn risikerer livet i gruver og steinbrudd i mer enn 50 afrikanske, asiatiske og søramerikanske land. I Sahel-regionen i Afrika setter hver dag 200.000 barn livene sine i fare i gull- og mineralgruver.

132 millioner barn under 15 år er fanget av jordbruksarbeid. Et mindretall av disse lever under knallharde slaveliknende forhold. I løpet av lange dager med tungt arbeid på åkrene utsettes de ofte for sprøytemidler, tunge maskiner, macheter og økser. I Kasakhstan jobber barn i bomulls- og tobakkindustrien i inntil tolv timer om dagen, sju dager i uka.

Opp mot 300.000 barn under 15 år er involvert i væpnede styrker, inkludert regjeringshærer. Gutter og jenter i minst 13 land blir aktivt rekruttert som barnesoldater eller som ”soldatkoner”. Rundt 11.000 barn i Den demokratiske republikken Kongo er holdt fanget som del av de kjempende gruppene.

Barnegiftermål er et av de mest utbredte, men skjulte formene for slaveri. Unge jenter helt ned i fireårsalderen tvinges til å leve sammen med en ektemann, og slipper ofte ikke ut av huset. Jenter under 15 år har fem ganger større risiko for å dø under graviditet og barnefødsler enn kvinner over 20. I Afghanistan er mer enn halvpartene av jentene gift før de fyller 16 år.

Millioner av barn over hele verden – noen så unge som seks år – tvinges til å jobbe opptil 15 timer lange arbeidsdager som tjenere i private hjem. Mange blir slått, sultet og seksuelt misbrukt. Det er 200.000 slike barnehushjelper i Kenya, 550.000 i Brasil og 264 000 i Pakistan.

Heldigvis; mange har fått det bedre

Heldigvis er ikke bildet helsvart. Minst 280 millioner barn har en bedre sjanse til en trygg og sunn barndom i dag enn for 20 år siden. Det viser en global barndomsrapport fra Redd Barna.

På denne tiden er det blitt 94 millioner færre barnearbeidere

Rapporten ser på barns tilgang til helsehjelp, skole og ernæring, samt hvor utsatt barn er for barnearbeid og barneekteskap.

– Aldri har så mange barn hatt det så godt som nå. Barn er sunnere og flere går på skole enn noen gang før. Bak fremgangen ligger en formidabel innsats fra styresmakter, frivillige organisasjoner, FN, og ildsjeler på alle nivåer og i alle land. Det er virkelig noe å feire.

Birgitte Lange, generalsekretær i Redd Barna

Tre måter du kan bidra på

Gi et bidrag

Gi det beløpet du selv ønsker. Hver krone teller for de barna som trenger det mest.

Gi månedlig

Gjør som 90.000 andre og støtt vårt arbeid fast. Sammen redder og endrer vi barnas liv – hver dag.

Bli frivillig

Bli med og bidra til at barn får positive opplevelser i form av trygg lek, læring og aktivitet.

Pengene kommer fram!

92,6%

7,4%

Av innsamlede midler går 92,6% til arbeidet for barna som trenger oss aller mest.
Kun 7,4% går til administrasjon og til å skaffe nye inntekter.
 Les mer om hvordan vi bruker pengene