Alle barn har rett til å være trygge og beskyttet mot vold. For at de skal være beskyttet i praksis, er det nødvendig at barn selv har kunnskap om hva vold og overgrep er, og hvordan de kan få hjelp om de skulle være utsatt. Barn som har fått undervisning eller annen informasjon om vold og overgrep, har en bedre forståelse av at dette er feil, og har lettere for å fortelle om sine opplevelser enn barn som ikke har fått denne kunnskapen (Folkehelseinstituttet 2019).

Igjennom at vold og overgrep inkluderes i undervisningen, får barn kunnskap om ulike typer vold, at det er ulovlig, at det aldri er deres skyld om de blir utsatt, og at de har rett til å si ifra og få hjelp. Å snakke med barn om vold bidrar til å oppfylle barns rett til beskyttelse, og er også i tråd med skolens kompetansemål i samfunnsfag om seksualitet, grensesetting, vold og respekt.

Ansatte i skole og barnehage har en unik mulighet til å bidra fordi de ser barna hver dag, og kan nå alle barn med kunnskap og informasjon.

Her er finner dere verktøy for å gjøre nettopp det:

Kommer!
NRK Super temadager om vold

18.-20. November har NRK Super temadager om vold mot barn, og Redd Barna er samarbeidspartner. På NRK Super kommer det en animasjonsfilm for barn 6-8 år, og en dramaserie for barn 9-12 år. Redd Barna lager undervisningsopplegg for 1.-4. trinn og 5.-7. trinn som du vil finne på denne siden.
 
Ønsker du oppdatering på epost når filmene og undervisningoppleggene lanseres. Meld deg på epost-liste her >

 Kommer!
Nye filmer om samtykke

Nå i november lanserer vi to korte animasjonsfilmer som forklarer og illustrerer «samtykke», en for ungdomstrinnet og en for mellomtrinnet.

 

 

Kroppen min eier jeg - filmer for barn om kropp, grenser og seksuelle overgrep

Fire tegnefilmer for aldersgrupen 6 - 8 år. Redd Barna har undervisningsopplegg til filmene for 1.-4. trinn, med forslag til diskusjonsspørsmål og forklaringer, samt råd om hvordan møte og følge opp barn som forteller om overgrep. 
 
Anbefalt aldersgrense på filmene er 6 år. Filmene kan også være egnet for yngre barn, forutsatt at de sees sammen med en voksen. Filmene er produsert av Bivrost Film i samarbeid med NRK Super og Redd Barna. 
 
Oversikt over undervisningsmateriell:
 

 

Filmene og veiledningsheftet på flere språk: 

 

#JegErHer undervisningsopplegg for barn på 5.-7. trinn 

Undervisningsopplegget varer i to skoletimer og består av to filmer og et samtaleverktøy med informasjon om forberedelser og etterarbeid, og forslag til diskusjonsspørsmål og forklaringer, samt råd om hvordan møte og følge opp barn som forteller om overgrep.

Nå lanserer også Redd Barna begge filmene på tegnspråk. Historiene er de samme som i filmene fortalt av Emily og Eilif, og fortelles av Isaac og Mariam som bruker tegnspråk. 

Oversikt over undervisningsmateriell: 


Undervisningsopplegget er laget av Redd Barna i samarbeid med Støttesenter mot Incest i Oslo.

 

 

Materiell med barn og unges #JegErHer-ønsker

Barn og unge har kommet frem til 10 ønsker om hvordan voksne kan si «Jeg er her» og vise at de bryr seg om barn på ekte. 

Plakatene kan henges opp i klasserommet, i gangen og utenfor helsesøsters kontor. De finnes på flere språk, kan bestilles gratis i posten eller lastes ned, og det finnes egne versjoner for sosiale medier. I tillegg har vi ønskene på punktskrift  (12 kort i A6-format, henger på nøkkelbånd). 

Snakkeboblene har nå fått ny design og nye figurer. Ønske nr.5 viser en gutt med synshemming og mobilitetsstokk, og på ønske nr.6 gjør figuren tegnet for «lytte» på tegnspråk.

Bestill materiellet gratis i posten eller last ned her: 

 

 

5 Foreldretips

Alle barn har rett til å bestemme over sin egen kropp. Derfor trenger barn at du som forelder snakker med dem om hvordan de kan sette egne grenser, og forstå og vise respekt for andres grenser. 

Her finner du 5 konkrete tips til hvordan du kan snakke med barn om kropp, grenser og overgrep. Bruk anledninger i hverdagen, lytt, spør og bruk barnas språk, vær ærlig, snakk om hvordan man kan få hjelp og gjør barna trygge er noen av rådene.

Du laste ned foreldretipsene eller du kan bestille dem gratis sendt i posten på bokmål og nordsamisk.

 

 

 

Redd Barnas ressurser for å snakke om nettovergrep.

Redd Barna har laget en rekke metodehefter og informasjonsmateriell for å snakke om nettvett, grenser, seksualitet, vennskap og overgrep på nett og mobil.

Disse finner du her >

Redd Barnas nettsider for nettvett >