Vold og overgrep
En jente med langt krøllete hår står og kikker ut av et loftsvindu
Illustrasjonsbilde

SEKSUELLE OVERGREP Mot barn

1 av 20 barn har opplevd overgrep

1 av 20 barn har opplevd overgrep fra en voksen. Seksuelle overgrep mot barn skjer oftere og nærmere enn vi tror. Det kan skje på alle arenaer der barn er, i hjemmet, på skolen, på fritidsarenaer, på nett eller på besøk hos venner og familie. Overgrep begås ofte av noen barnet kjenner og har tillit til. Mange barn forteller ikke om overgrep, og får ikke hjelp.

Mange barn forteller ikke om overgrepene

Omtrent halvparten av barn som har opplevd overgrep har aldri fortalt om det til noen. Kun 1 av 5 som har opplevd vold eller overgrep hadde vært i kontakt med en helsesykepleier, barnevernsarbeider eller annen profesjonell hjelper . Tallene er hentet fra  Ungdoms erfaringer med vold og overgrep i oppveksten: En nasjonal undersøkelse av ungdom i alderen 12 til 16 år fra 2019

Har du eller noen du kjenner opplevd overgrep?

Her finner oversikt over samtaletilbud der du kan chatte, snakke og få hjelp.

Dette er historien til en 29 år gammel kvinne som ble utsatt for overgrep av sin stefar som ga konsekvenser langt inn i voksenlivet. Skuespiller Heidi Gjermundsen Broch gir sin stemme til henne. Vil du høre flere slike ekte historier? Se Redd Barnas filmer her.

Mange seksuelle overgrep mot barn blir aldri oppdaget eller anmeldt. Forskning på kvinner utsatt for seksuelle overgrep viser at det tok 17 år før de fortalte om det de hadde opplevd til noen.

Grunner til at barn ikke forteller om seksuelle overgrep:

 • De tror det er vanlig å oppleve det
 • De vet ikke hva seksuelle overgrep er, eller at det er ulovlig
 • De føler ansvar, skyld og skam
 • De utsettes for trusler og tvang
 • De vet ikke hvordan eller hvor de kan få hjelp
 • De stoler ikke på voksne
 • De tror ikke de vil få hjelp
 • De er redd for “systemet”, redd for barnevernet
 • De er glad i den som har begått overgrep mot dem
 • De prøver å fortelle, men blir ikke tatt på alvor eller lyttet til

Disse grunnene til at barn ikke forteller kommer fram i rapporter fra Barneombudet‌ og fra Forandringsfabrikken.

Vis mer
Lukk

Dette gjør Redd Barna:

Redd Barnas undervisningsopplegg gir barn kunnskap om hva seksuelle overgrep er, at det aldri er deres skyld, og hvordan de kan få hjelp. Redd Barnas gratis undervisningsmateriell er lastet ned og bestilt av over 1000 skoler i hele Norge.

Redd Barna utvikler opplæringsverktøy, og holde kurs og foredrag for skoler, barnehager, idrettslag og andre. Gjennom dette gir vi voksne kunnskap om hva seksuelle overgrep er, og hva de skal gjøre om de er bekymret for et barn.

Stortinget må bevilge nok penger til tiltak for å forhindre seksuelle overgrep mot barn, og vi trenger et lovverk som beskytter barn. Dette arbeider Redd Barna for.

Redd Barna har medlemmer og frivillige over hele landet som engasjerer seg for at alle barn skal få oppfylt sin rett til trygghet. Hver uke lager frivillige aktiviteter for barn som har opplevd vold, og gjennom informasjons- og kampanjearbeid bryter vi tausheten om vold og overgrep mot barn.

Derfor må barn lære om seksuelle overgrep

Barn må få lære hva vold og overgrep er, at det aldri er deres skyld, og hvordan de kan få hjelp. Barn som får informasjon om vold og overgrep, har en bedre forståelse av at dette er feil, og har lettere for å fortelle om sine opplevelser enn barn som ikke har fått denne kunnskapen.

Når barn og unge får lære om vold og overgrep, bidrar det til at:

 • de føler seg tryggere på å snakke om det
 • de får bedre forståelse for egne og andres grenser – som forebygger overgrep mellom jevnaldrende
 • terskelen blir lavere for å fortelle, dersom de selv eller noen de kjenner opplever vold eller overgrep

NRK Super filmer om overgrep

Kroppen min eier jeg» er en serie med fire tegnefilmer om kropp, grenser og seksuelle overgrep som har blitt vist på NRK Super og er laget i samarbeid med Redd Barna.

Filmene er laget for barn og kan brukes som en anledning til å snakke om kropp, grensesetting og hva seksuelle overgrep er. Se filmene her.

Redd Barna har gratis undervisningsopplegg til filmene for barnehager og skoler. 

Opplæring i skolen og barnehagen

Ansatte i skole og barnehage har en unik mulighet til å bidra fordi de ser barna hver dag, og kan nå alle barn med kunnskap og informasjon. Derfor er det så viktig at barnehager og skoler setter dette på timeplanen nå.

VI KREVER AT ALLE BARN OG UNGE FÅR LÆRE OM VOLD OG OVERGREP I BARNEHAGEN OG SKOLEN

I Redd Barnas holdningsundersøkelse kommer det frem at 9 av 10 mener at barn bør lære om seksuelle overgrep i skolen, mens 56 prosent mener at barn bør lære om dette allerede i barnehagen. Likevel er det bare 28 prosent av foreldre som opplever at dette skjer i praksis.

Redd Barna krever at alle barn må få lære om vold og seksuelle overgrep i barnehagen og skolen. Er du enig?

BARN I NORGE - Seksuelle overgrep VERSJON 3 - ETTER NYTT FIGMA OPPSETT 1

Er du bekymret for et barn?

Hva kan være tegn på at barn opplever vold, overgrep eller krenkelser? Hvordan snakke med barn når du er bekymret? Hvem skal du kontakte for å få ta saken videre?

Trygg idrett

Idretten er en viktig del av barns liv. Mange barn deltar i organisert idrett der de møter jevnaldrende, trenere og andre voksne.

Derfor er det viktig at voksne som jobber eller er frivillig i idretten har kunnskap om vold og seksuelle overgrep, vet hvordan de kan hjelpe barn når de er bekymret, og har gode rutiner for forhindre at overgrep skjer på fritidsarenaen. For å gjøre dette kan man ta i bruk kurset Trygg på Trening med Redd Barna.

Tre måter du kan bidra på

Gi et bidrag

Gi et bidrag

Gi det beløpet du selv ønsker. Hver krone teller for de barna som trenger det mest.

Gi månedlig

Gi månedlig

Gjør som 95.000 andre og støtt vårt arbeid fast. Sammen redder og endrer vi barnas liv – hver dag.

Bli frivillig

Bli frivillig

Bli med og bidra til at barn får positive opplevelser i form av trygg lek, læring og aktivitet.

Pengene kommer fram!

92,4%
7,6%

Av innsamlede midler og tilskudd går 92,4% til arbeidet for barna som trenger oss aller mest. Kun 7,6% går til administrasjon og til å skaffe nye inntekter.
Les mer om hvordan vi bruker pengene.