10 foreldretips om hvordan
skape en god hjemmeskole

Takk for den innsatsen du gjør for å være en trygg voksen som gjør ditt beste for at barnet ditt skal ha det fint med hjemmeskole i disse dager!

Vanligvis er det lærere og skolen som har ansvaret for å skape et trygt og godt skolemiljø for elevene. Men nå er det du som forelder, som må gjøre dette. Hvordan få til en trygg skolehverdag nå som barna ikke er på skolen? Hva kan du gjøre?

Her er noen tips til hvordan du kan skape en god hjemmeskole:

 
Tips 1

Lytt til barnet ditt og planlegg dagene sammen
Spør barnet ditt om hvordan dere sammen kan legge til rette for at tilværelsen med hjemmeskole blir best mulig. Hør med barnet ditt om hvilke forventninger man har for dagen. Gå igjennom timeplanen dere har fått fra skolen, og legg en plan om hvordan dere skal gjennomføre dagen med skolefagene, friminutter, spising og fysisk aktivitet. Husk å ikke legge lista for høyt, og påpek at du forstår at hjemmeskole er krevende. Spør mot slutten av hver dag om hvordan barnet ditt har opplevd dagen, og hva som kan gjøres for at neste dag blir bedre.

 
Tips 2

Skap et trygt arbeidsmiljø
Pass på å ha en god og praktisk arbeidspult eller en ryddig plass ved kjøkkenbordet, som kan være barnet sitt faste arbeidssted i ukene fremover. Legg til rette for variasjon, så det er mulig å kunne gå en tur og prate med en venn på telefon for å diskutere en oppgave, eller å sitte i sofaen eller senga si for å lese en bok eller øve på en lekse. Snakk med læreren hvis det er noe i undervisningsoppleggene dere har fått som er uklare, eller hvis barnet ditt trenger ekstra tilrettelagt opplegg.

 
Tips 3

Hold fast på friminutt og avkobling
For barn er ofte friminuttene noe av det viktigste i løpet av skoledagen. Det er viktig med friminutt og avkoblinger i løpet av dagen når dere har hjemmeskole, for å klare å konsentrere seg og lære når man jobber med skolefagene. Derfor er det klokt å ikke presse barnet ditt utover tidene dere har planlagt. Vær heller fleksibel og kutt ned på tiden eller ha flere friminutt, hvis dere ser at timeplanen for dagen er for uoverkommelig. Ikke regn med at alle dager med hjemmeskole er like effektive. Bli gjerne med og ha friminutt – og gjør noe gøy sammen!

 
Tips 4

Ros barnet ditt for innsatsen
Barn blir motivert av ros. Det å rose barn på en ærlig og troverdig måte når de deler sine meninger eller viser hva de har gjort så langt i løpet av skoledagen, kan gi dem lyst og vilje til å bidra mer. Det er også viktig at du legger merke til små, fine ting. Hjelp til med å se på det positive i hverdagen ved å ha hjemmeskole. Si tydelig ifra at det er lov feile og at det ikke er noe galt i det. Ha selvironi, og fortell noen gode eksempler på ting du har gjort som har gått galt, og le sammen!

 
Tips 5

Legg konfliktfylte temaer til side
Ha familieråd og bli enige sammen om å legge konfliktfylte temaer i familien til side. Dette er viktig fordi høyt konfliktnivå vil påvirke barnets trygghetsfølelse, mestringsfølelse og selvtillit. Benytt perioden fremover heller til å trene på å bli flinkere til å fortelle hverandre hvordan dere alle i familien opplever ting uten å bebreide hverandre, og prøv å bli flinkere til å lytte til hverandres behov og tanker.

 
Tips 6

Barnet ditt må få tid til å leke
Lek er viktig for barnas helse og deres utvikling både språklig, sosial, emosjonell, kognitiv, moralsk og motorisk. Gjennom lek lærer barn å utvikle kreativitet og problemløsningsevne. Derfor er det viktig at barnet ditt får tid til å leke både alene, med søsken, foreldre eller venner. Myndighetene har innført tiltak for å begrense smitte, men det er tillatt å ha en til to faste lekekamerater som barnet ditt kan møte utendørs og leke med – med en meters avstand. Husk å sjekke jevnlig oppdaterte råd på helsenorge.no

Tips 7

Viktig å ha kontakt med venner
For barnet ditt kan savnet etter venner være stort. Hvis barnet ditt ikke har så mange venner og ofte føler seg ensom på skolen, kan denne ensomheten forsterkes når man er hjemme og ingen tar kontakt med dem. Oppfordre barnet ditt hver dag til å ringe noen med telefon og da gjerne så de kan se hverandre mens de snakker. Vær positiv om barnet ditt ønsker å spille med andre i sosiale spill, men sett grenser for skjermbruk og oppfordre barnet ditt til å inkludere flest mulig i dette.

Tips 8

Skjermbruk og nettrisikoer
For mange barn kan hjemmeskole føre til mye skjermbruk. Ikke gi barnet ditt eller deg selv dårlig samvittighet for det, men prøv å finne en god balanse mellom skjermbruk, læring gjennom aktiviteter, skriving og lesing, og fysisk aktivitet. Vær pålogget barnets digitale liv. De fleste barn takler nettrisikoer godt. Men noen barn kan bli utsatt for alvorlige krenkelser via nettet mens de er hjemme. Si at de kan fortelle det til deg eller en annen trygg voksen om de opplever noe ubehagelig på nettet, uten at de trenger å skamme seg eller bli redd for selv å bli straffet eller miste tilgang på sosiale nettverk der de har kontakt med vennene sine.
 
Se Redd Barnas foreldretips om nettbruk nå under hjemmeskoletilværelsen >

Tips 9

Kreativitet og praktisk læring
Kanskje uteskole i skogen eller marka kan være en annerledes og fin måte for barnet ditt å lære om matematikk, naturfag eller norsk? Vær kreativ sammen eller tilrettelegg for at barnet ditt kan gjøre praktiske ting alene. Finn fram maleskrin, tegneark, strikketøy, hobbyting og annet som du har liggende. La brettspill, kort og yatsy ligge synlig i oppholdsrom. La barnet ditt steke vafler, lage marsmallowstårn med spaghetti eller ha piknik på stua, i hagen eller ute i nærområdet et sted.

Tips 10

Ta hensyn til deg selv
Anerkjenn at hverdagen med hjemmeskole vender opp ned på din hverdag som forelder. Kontakt gjerne andre foreldre i klassen, og støtt hverandre i tiden framover. Hvis du er pålagt hjemmekontor eller har en arbeidsgiver som ikke har god forståelse for hvordan det er å ha hjemmekontor med barna dine hjemme, kan det skape både stress, lite mestring, høyere konfliktnivå og lite arbeidsro hjemme både for deg og barnet ditt. Kontakt arbeidsgiveren din og prøv å få større forståelse for at hjemmekontor og hjemmeskole, ikke er like lett å gjennomføre - særlig hvis du har barn under 12 år.
 
Opplever du at hjemmetilværelsen med barn nå blir for tøft for deg å håndtere, er det lurt å ta kontakt med noen du kjenner for å be om veiledning eller hjelp. Det er også mulig å kontakte en av hjelpetjenestene på telefon, hvis dere har det vanskelig, eller hvis du tror andre barn og familier har det vanskelig. Les mer her om hvor du kan ta få hjelp: reddbarna.no/her-kan-du-fa-hjelp
 
Hvis du opplever at barnet ditt ikke har noen de ønsker å kontakte nå under tiden med hjemmeskole, hør med FAU-kontakten eller læreren om man kan dele inn klassen i grupper på tre eller fire, som får i oppdrag i å ringe hverandre noen ganger i uka. Hvis barnet ditt nekter deg i å ta initiativ til dette, ha respekt for dette og la være.

Besøk også: reddbarna.no/skole og reddbarna.no/ingenutenfor

Få oppdatering og tips fra Redd Barna

Hold deg oppdatert på Redd Barnas arbeid i Norge og verden, få fine historier, nyttige tips og viktige nyheter. Fordi barndom betyr alt.

Likte du tipsene og synes flere burde lese dem?