Foreldretips
En mor som tar bilde med mobilen sin av et barn i en barnevogn
Mange voksne deler bilder av barn i sosiale medier og på nett.

5 foreldretips om deling av bilder av barn

Mange voksne deler bilder av barn i sosiale medier og på nett. Vi har snakket med flere barn og unge som ikke synes det er greit at voksne deler bilder av dem uten å spørre. Hvordan kan du som voksen være et godt forbilde og ivareta barns rett til privatliv?

Her er Redd Barnas fem råd

  1. Spør om lov til å dele bilder

Spør egne barn om lov til å legge ut bilder av dem. Gjør det lett for dem å si nei. Selv om du synes et bilde er fint er det ikke sikkert at barnet liker det, barn er forskjellige. Ønsker du å legge ut bilder av andres barn skal både barnet selv og foreldrene gi sin tillatelse.

  1. Ikke ta eller del utleverende bilder

Sett deg selv inn i barnets situasjon. Voksne vil ikke godta å bli tatt bilde av i øyeblikk som oppleves krenkende. Still kontrollspørsmålet; ville jeg lagt ut dette bildet om det var meg selv? Barn har rett til å behandles med samme respekt som voksne.

  1. Ha fokus på situasjoner og opplevelser

Tenk på hva du ønsker å formidle og hva du ønsker å dele med andre av felles opplever med barn. Ta bilder av en situasjon der barnet ikke er i fokus alene. Situasjonsbilder kan være bilder der selve situasjonen eller aktiviteten er det egentlige motivet i bildet. Hvem som er med på bildet er da mindre viktig enn hovedinnholdet i bildet. Fokuser på hyggelige og morsomme situasjoner.

  1. Del bilder i lukkede grupper

Det er hyggelig å dele bilder av barna med besteforeldre og venner. Derfor er det fint å dele i lukkede grupper kun med dem man velger selv å dele med. Bruk personverninnstillinger og begrens tilgangen til hvem som kan se bildene.

  1. Husk at bilder kan misbrukes

Ikke del bilder av lettkledde og nakne barn. Alle bilder kan kopieres, deles og brukes i sammenhenger du ikke har kontroll på. Bildet kan misbrukes og settes inn i helt andre situasjoner enn de er tenkt. Ta forholdsregler før du deler bilder i åpne fora.

Spør oss før du deler bilde av oss. Selv om du synes bildet er fint, er det ikke sikkert vi synes det. Og barn er forskjellige, noen vil synes det er greit, andre ikke. Derfor må du alltid spørre først.

Dette sier barn og unge til oss i Redd Barna om at voksne deler bilder av dem i sosiale medier og på nett