Barn i Norge
En jente sitter i rosa jakke og hvite bukser ved en fotballbane med ryggen til. Hun ser bort på andre barn og unge som spiller fotball.Krev en fritid uten fordommer for barn med nedsatt funksjonsevne 19

Alle barn har rett til lek og fritid

Barnekonvensjonen sier at alle barn har rett til lek og fritid. Likevel får ikke alle barn i Norge delta på fritidsaktiviteter. De møter på synlige og usynlige barrierer.

Derfor har Redd Barna kampanjen #FritidUtenFordommer om hvordan fordommer og mangel på kunnskap stenger barn med nedsatt funksjonsevne ute fra fritiden, og hva vi alle kan gjøre for å endre dette.

Lek og fritid 1

Underskriftskampanje: Krev en fritid uten fordommer

Signér vårt brev til kultur- og likestillingsminister Abid Raja. Fordommer og mangel på kunnskap stenger barn med funksjonsnedsettelser ute fra fritidsaktiviteter.

Historier fra virkeligheten om fordommer

Tre filmer er basert på sanne historier fra ungdommer med funksjonsnedsettelse om å ikke få delta på fritiden på lik linje med andre barn. Filmene er laget av den prisbelønte filmregissøren Mari Storstein.

SE FILMEN OM SKOLEBALLET

Se synstolket versjon av filmen her.

Ny rapport “Fritid for alle – uten fordommer:

“Dette passer ikke for sånne som deg”

Vi snakket med 30 barn, unge og unge voksne med funksjonsnedsettelser, og felles for alle er fordommer de har opplevd fra voksne. Disse fordommene gjør at de skammer seg, at de føler seg i veien, og at de føler at de ikke passer inn. Historiene barn og unge forteller er samlet i Redd Barnas nye rapport “Fritid uten fordommer”.

«Hvis man stiller lavere forventninger til et barn på grunn av sin funksjonsnedsettelse, så er det veldig sterk diskriminering egentlig.» – ungdom

Barna og ungdommene forteller at de opplever at voksne undervurderer dem, snakker babyspråk til dem, lager egne opplegg for dem når det er aktivitetsdager og tar dem ut av gymtimene i skolen. Når de ønsker å delta på aktiviter, får de høre at dette passer ikke for “sånne som deg”. Det som går igjen er at voksne tar avgjørelser uten å snakke med barna selv.

Barns rettigheter

Alle barn har rett til lek, fritid og hvile, og til å delta i kunst- og kulturliv.
Artikkel 31

De etterlyser at vi voksne, enten vi er foreldre, lærere, trenere, politikere eller ansatt i en kommune, i mediene eller i frivilligheten, tar et oppgjør med våre egne fordommer, og øker vår kompetanse og bevissthet knyttet til hvordan vi skal sikre at fritiden er tilpasset alle barn.

I rapporten finner du 5 tips til hvordan din kommune kan sikre barn og unges rett til lek og fritid. Last ned tipsene her.

Webinarer: Se opptak fra lanseringsarrangementet til rapporten fra Trondheim 3.mai her. Se også debatt fra Kristiansand her og fra Arendal her i samarbeid med Norges Handikapforbund og Handikappede barns foreldreforening.

Se live-sending fra Det Norske Teateret 5.mai med filmregissør Mari Storstein, forfatter Bjørn Hatterud, politiker og aktivist Jørgen Foss, forfatter og journalist Jakob Semb Aasmundsen, Norges Handikapforbund, Norges Handikapforbunds Ungdom, Press – Redd Barna Ungdom og flere.

Alle filmer og webinarer i kampanjen finner du i spillelisten på Youtube her.

Lek og fritid

Undervisningsmateriell om ikke – diskriminering for 5.-10.trinn

Det Magiske Klasserommet – ikke diskriminering er et digitalt og interaktivt undervisningsmateriell som viser hvordan diskriminering og likestilling tar form i verden, på skolen, på fritida, på nett og i hjernen. Elevene får møte ungdommer fra Norge og fra ulike land i verden, blant annet mange barn med funksjonsnedsettelser. Man lærer om FNs barnekonvensjon og FNs bærekraftsmål, og får verktøy i hvordan barn kan bekjempe diskriminering. Materiellet er gratis, og nettstedet er universelt utformet.

Nyheter om lek og fritid

Andre måter du kan bidra på

Gi et bidrag

Gi det beløpet du selv ønsker. Hver krone teller for de barna som trenger det mest.

Gi månedlig

Gjør som 90.000 andre og støtt vårt arbeid fast. Sammen redder og endrer vi barnas liv – hver dag.

Bli medlem

Bli medlem og bli en del av verdens største bevegelse for barns rettigheter.

Pengene kommer fram!

92,1%

7,9%

Av innsamlede midler går 92,1% til arbeidet for barna som trenger oss aller mest.
Kun 7,9% går til administrasjon og til å skaffe nye inntekter.
 Les mer om hvordan vi bruker pengene