Redd Barna boklansering «Dette passer ikke for sånne som deg»

Se opptak av live-stream fra Redd Barnas boklansering «Dette passer ikke for sånne som deg» Fortellinger om fritid, forskjellsbehandling og funksjonsnedsettelse  22.mai 2024 og last ned digital versjon av boka.

Rosa og rødt banner med bilde av simen bondevik, silje solvang, morten rulle, helle cecilie palmer og sumeet singh patpatia.

Redd Barna inviterte til lansering av boken «Dette passer ikke for sånne som deg» Fortellinger om fritid, forskjellsbehandling og funksjonsnedsettelse  – om barn og unge med funksjonsnedsettelser og deltagelse på fritiden.

Se opptak av live-stream her:

Trykk på den lille firkanten nederst i høyre hjørnet for å se i fullskjerm.

Redd Barna har lansert boken «Dette passer ikke for sånne som deg» Fortellinger om fritid, forskjellsbehandling og funksjonsnedsettelse om diskriminering av barn og unge med funksjonsnedsettelser på fritiden. Boken er en samling av tekster fra mennesker som brenner for et mangfoldig samfunn og ikke-diskriminering. Flere har selv en funksjonsnedsettelse, er foreldre, eller arbeider med barn med funksjonsnedsettelser.

Redaktør Simen Bondevik har samlet inn bidragene i boka,og dette er et knippe av bidragsyterne: Bjørn Hatterud, Ida Dignes, Ingrid Thunem, Sumeet Singh Patpatia, Helle Cecilie Palmer, Marianne Knudsen, Ine Vedeld, Hannah Lunden, Ayse Koca, Silje Solberg, Atif Iliyas, Hilde Trætteberg Serkland, Trond Stavås, Hilde Østby, Morten Marius Skau og Thomas Tvedt.

Bakgrunn for boka er en spørreundersøkelse gjennomført at Ipsos på oppdrag for Redd Barna og Norges Handikapforbund om kommuner i Norge innfrir retten til lek og fritid for barn med funksjonsnedsettelser. Den viser at 2 av 3 kommuner ikke har mottatt kurs eller kompetansehevning knyttet til inkludering av barn med nedsatt funksjonsevne. Kun 4 av 10 svarer at de jobber aktivt med å fremme universell utforming av fritidsarenaer. 3 av 4 kommuner er ikke kjent med om det finnes politiske prioriteringer eller strategier for å inkludere barn med funksjonsnedsettelser i fritidsaktiviteter.

Redd Barna er bekymret for at postnummeret avgjør fritiden og livet til barn med funksjonsnedsettelser og deres familier, og at det er store forskjeller blant kommuner i Norge. Sånn skal det ikke være. Lek og fritid er en rettighet, på samme måte som at det er en rettighet å ikke bli diskriminert og å bli hørt. Ansvaret for å innfri disse rettighetene ligger hos kommunen, og det skal ikke avhenge av flaks. Redd Barna ønsker med boka å bidra til økt kunnskap, bryte ned fordommer og bidra til handling.

Disse hører du fra i arrangementet:

  • Birgitte Lange, generalsekretær i Redd Barna, åpner lanseringen.
  • Ida Svantorp, rådgiver i Redd Barna, forteller om boka og bakgrunn for hvorfor Redd Barna ønsket å lage den og IPSOS-undersøkelsen
  • Simen Bondevik, redaktør for boken «Dette passer ikke for sånne som deg» Fortellinger om fritid, forskjellsbehandling og funksjonsnedsettelse
  • Halvor Hanisch, professor ved Institutt for helse, VID. Han vil dele forskning om barn og unge med funksjonsnedsettelser og oppvekstvilkår.
  • Sumeet Singh Patpatia, mangfoldssjef i Schibsted og leder for Turbandagen, deltar i samtale med Morten Marius Skau (Mort1Rulle) og Ine Vedeld (Myheelsandwheels) som begge bruker sosiale medier for å snakke om hvordan det er å ha funksjonsnedsettelse. De vil samtale om hvordan fortelle historier og engasjere for at folk skal få økt forståelse og aksept for mangfold.
  • Visning av ny film med Hilde Trætteberg Serkland som fremfører diktet «Fritid» hun har skrevet til boka.
  • Helle Cecilie Palmer, skribent, og Ayse Koca, leder i Bærekraftsbiblioteket hos Norsk barnebokinstitutt, er begge foreldre til barn med funksjonsnedsettelse. Helle Cecilie Palmer har skrevet boka «Alle ting vil aldri bli som før. En løvemammas historie». De deltar i samtale med Monica Haugen som er psykolog, mor og har funksjonsnedsettelse. Tre foreldre og tre kommuner – hva har postnummeret å si?
  • Silje Solvang, leder for Norges Blindsforbunds Ungdom, holder appellen hun har skrevet i boka.
  • Hilde Østby, forfatter og Janne Rønningen, komiker, programleder og forelder til en sønn med funksjonsnedsettelse. Hilde og Janne har podcasten «Prosjekt Menneske» sammen, og vi får høre en live-samtale slik som i podcasten om konsekvenser av utenforskap og hva som må gjøres.

//

Har du spørsmål om arrangementet, tilrettelegging eller annet? Ta gjerne kontakt! Send epost til Marianne Skogen, kampanjerådgiver i Redd Barna, på: [email protected]