Foto: Høyre
Linda H. Helleland vil sammen med Gunn Karin Gjul og André Oktay Dahl gi fredsprisen til tre barnerettsorganisasjoner for å styrke barns medbestemmelse.

Det er Linda H. Helleland fra Høyre som sammen med Arbeiderpartiets leder i familiekomiteen, Gunn Karin Gjul, og Høyres medlem i justiskomiteen, André Oktay Dahl har nominert de tre barnerettsorganisasjonene.

– Barns medbestemmelse er helt avgjørende i samfunnsbyggingen og demokratiutviklingen. Dessverre ser vi at barns medvirkning og innflytelse er fraværende i mange land. Å gi en pris til disse organisasjonene som jobber systematisk for barns rett til å si sin mening, vil gi dem større styrke i arbeidet, sier Linda H. Helleland til Adresseavisen. Hun mener barns medbestemmelse er nyttig for barnet, familien, samfunnet og demokratiet.

I Nobels ånd

I sitt nominasjonsbrev til Nobelkomiteen trekker de tre representantene oppmerksomheten mot prinsippet om barns deltakelse og retten til å bli hørt i alle saker som angår dem. Dette har ikke fått samme oppmerksomhet som barns rett til beskyttelse og omsorg, selv om alle tre prinsipper er med i barnekonvensjonen. Det er derfor fortsatt mye å hente for land som vil styrke arbeidet med å involvere barn.

– Barn og unge er en sårbar og utsatt gruppe. Det er litt for enkelt å sette deres rettigheter til side, spesielt ser vi det i krig, sier Helleland, som mener en pris for arbeid med barns rettigheter er helt i Nobels ånd.

Foto: Redd Barna/Nevruz Ebru Aksu
I fjor fikk barn møte og intervjue fredsprisvinnerne. Her er programleder Martin Wahl sammen med Liberias president Ellen Johnson Sirleaf og generalsekretær Tove R. Wang.

– Barn i dag som får en forståelse for demokrati, og som selv blir respektert, vil som voksne leve slik de har lært. Disse organisasjonene viser hvordan barn i hverdagen kan bli tatt på alvor. At flere bryr seg om barns rettigheter og deltakelse vil bidra til å få flere barn ut av fattigdom og konflikt. Derfor er arbeidet med å styrke deres mulighet for deltakelse et langsiktig og forebyggende fredsarbeid, sier Helleland.

Barns deltakelse

Både Redd Barna og UNICEF har vært nominert til fredsprisen tidligere. I 1965 fikk UNICEF Nobels fredspris for sitt arbeid med å bekjempe fattigdom og gi barn en bedre framtid. CWC er en indisk organisasjon som jobber lokalt, spesielt knyttet til barnearbeid. De har vært pionerer på barns deltakelse innen offentlig planlegging, ungt demokrati og media.

- Redd Barna er stolte og glade over å bli nominert til fredsprisen, sammen med UNICEF og CWC. Nominasjonen er en anerkjennelse av vårt viktige arbeid for barns rettigheter. Vi jobber også spesielt med barns deltakelse i fredsprosesser. Å høre på barn og lære barn om fred og demokrati, er nødvendig for å skape varig fred, sier Tove R. Wang, generalsekretær i Redd Barna.

Redd Barna arrangerer også hvert år en fredsprisfest, hvor norske barn hyller fredsprisvinnerne. Barna får også møte vinnerne. Kanskje det blir organisasjoner som arbeider for barn som blir vinnerne i år.