Foto: Redd Barna/Simine Alam
Hala på 5år er glad for å ha fått en jakke mot vinterkulda i leiren Idomeni som ligger nord ved den gresk-makkedonske grensen.


Situasjonen i Hellas er kritisk og fortvilet. Behovene er store, koordineringen dårlig og vi ser både at det er for få profesjonelle hjelpearbeidere og at det ikke er holdbart at frivillige skal løse store og vanskelige oppgaver. Redd Barna har gått inn der vi med våre faglige vurderinger og erfaringer fra nødhjelpsarbeid mener at vi kan gjøre best nytte. I likhet med andre organisasjoner har det vært krevende for oss å få i gang arbeidet, fordi vi ikke får lov til å jobbe uten formelle avtaler med greske myndigheter. Disse har selv store utfordringer både på grunn av omfanget av flyktningestrømmen og at Hellas ble hardt rammet av finanskrisen.

Foto: Redd Barna/Stuart J. Sia
Denne moren fra Afghanistan kom bort fra mannen sin i registreringskøen i Moria på Lesbos. Redd Barna hjalp dem å finne hverandre etterpå.

Lesbos

På Lesbos er Redd Barna til stede i begge de store flyktningleirene Moria og Kara Tepe. I begge leirene er det kaotisk, dårlige hygieniske forhold og veldig mange mennesker. Det er greske myndigheter som har ansvaret for disse leirene. Redd Barna har denne høsten gitt et daglig varmt måltid mat til mer enn 100.000 flyktninger på Lesbos. De siste ukene har vi laget mellom seks og åtte tusen middager hver dag som vi har delt ut i flyktningleirene. Vi har ogsåbusset mer enn 35.000 flyktninger de sju milene som er distansen fra strendene i nord til flyktningleirene i sør, og vi har laget barnevennlige områder der barn kan få være trygge og leke, samt gitt helsehjelp til mødre med små barn.   

Foto: Redd Barna/Stuart J. Sia
Redd Barna deler ut varm mat hver dag til flere tusen flyktninger i Moria på Lesbos.

Redd Barna har nå 22 ansatte i Hellas, hvorav to er norske. For noen uker siden søkte vi etter 10 frivillige på Lesbos for å bemanne vårt barnevennlige område i flyktningleiren Moria 24 timer i døgnet. De er nå ansatt. Våre ansatte jobber nå en intens kamp for å endre hvordan greske myndigheter tar imot de enslige barna. Flere frivillige organisasjoner får ikke en gang tilgang til å se, snakke med eller hjelpe barna. Mange av dem blir flyttet til lukkede deler av flyktningleiren. Her har greske myndigheter plass til 130 barn, men antallet varierer fra dag til dag. Som eneste organisasjon på Lesbos har vi nå endelig fått adgang til dette lukkede senteret for enslige mindreårige asylsøkere. Senteret drives av politiet, og her er det ganske triste forhold, men vi kan nå endelig starte opp aktiviteter for barna som er der.

Foto: Redd Barna/Anna Pantelia
Norske Anne Christine Ivan er "Child Protection manager" på Lesbos. Her er hun på jobb i det barnevennlige området i leiren Moria.

- Vi ønsker å flytte barn som flykter alene til leiligheter fremfor mottak. Der kan vi ta vare på dem og gi dem omsorgen de trenger. Det er en svært vanskelig situasjon. For barna er dette helvete på jord sier Line Hegna, kommunikasjonssjef i Redd Barna.
- Greske myndigheter er veldig presset, og de prøver vel på sin måte å få kontroll på barna. Å sperre barna inne i egne leire med politiet utenfor strider mot Barnekonvensjonen, sier Hegna.

Foto: Redd Barna/Anna Pantelia
Malak, 12 år fra Afghanistan, har tegnet når hun kom til Hellas i gummibåt.

Chios og Samos

Redd Barna har nå startet opp arbeidet på Chios og Samos. På begge disse øyene vil vårt hovedfokus være å beskytte barna. Vi vil etablere barnevennlige områder og vi samarbeider med lokale partnere for å identifisere sårbare og enslige barn på flukt, og gjenforene familier som har kommet bort fra hverandre.

Redd Barna forbereder seg nå på vinteren som kommer alle stedene vi jobber. Og vil fremover dele ut vinterklær til barn (regntette jakker, varme og vanntette støvler, skjerf, lure, votter, sokker og undertøy) sammen med regnponchoer for voksne, lommelykter og tepper.

Foto: Redd Barna/Julian Tung
Våre kollegaer i Hellas er preget av den kritiske situasjonen som følger med høstværet.

Den greske grensen i Nord

I leiren Idomeni på grensen til Makedonia passerer på det meste over 10.000 mennesker om dagen. Redd Barna sin hovedoppgave i leiren er å styrke barnevernsarbeidet, etablere barnevennlige områder og dele ut tepper og varme klær nå som vinteren kommer. Norske Christian Wilbers er en del av Redd Barnas beredskapsgruppe og er en av dem som jobber i Idomeni. Du kan lese blogginnlegget hans på Redd Barnas blogg. 

Foto: Redd Barna/Simine Alam
Barn som leker i Idomini leiren.

Store utfordringer

Som internasjonalt samfunn opplever vi enorme utfordringer i disse dager. Krisene i verden er mange, behovene enorme, samtidig som bare 50-60% av pengene som behøves for å gjøre noe med det er på plass.  Vi trenger at både organisasjoner, myndigheter og frivillige jobber sammen på aller beste vis for å forsøke å hjelpe mennesker i nød. Noe av det spesielle med flyktningkrisen i Hellas er at det foregår i et EU-land hvor myndighetene er forventet å håndtere situasjonen selv, i likhet med hvordan Norge er forventet å håndtere flyktninger som kommer hit. Redd Barna oppskalerer arbeidet i Hellas, men er samtidig bekymret for at situasjonen for flyktningene der kommer til å være kritisk lenge.

Foto: Redd Barna/Simine Alam
Ved ankomst til Idomeni blir det lange køer når flyktningene skal registreres. Her får de også mat, vann og tørre, varme klær.

Våre kollegaer i Hellas er preget av den kritiske situasjonen som følger med høstværet. De sier det nå ikke bare er grunn til å være bekymret for at folk dør på vei over havet, men også i leirene av utmattelse og kulde.