Redd Barnas 18. fredsprisfest ble en verdensbegivenhet. Interesserte kunne følge festen direkte på nett, noe som førte til twittermeldinger fra hele verden. Samtidig fikk flere i publikum sine minutter i rampelyset, da journalister fra blant annet japansk og indisk presse intervjuet dem om årets fredsprisvinnere. Dommen derfra var entydig: Årets fredsprisvinnere Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi er barnas helter!

Foto: Redd Barna/Kjetil Skårdal Andersen
Redd Barnas fredsprisfest er arrangert av 7. klassinger. De hadde full kontroll på programmet fra scenen.

Full kontroll på festen

Festen var spekket med musikalske innslag, en egen fredsdans og visitt til Bergens fredsprisfest via storskjerm. Det var mye som skjedde på scenen, men alt var under full kontroll fra festkomitéen som i år består av 7.klassinger fra Lindeberg og Sagene skole. De har planlagt festen nøye siden vinnerne ble annonsert i midten av oktober, og stilte fredsprisvinnerne spørsmål som skolebarn fra hele landet har sendt inn på forhånd. Ansvaret som følger med et sånt arrangement, så ikke ut til å bekymre komitéen rett før showstart:

- Vi skal passe på Malala og Kailash, fortalte Elias, Julie og Vegard rett før festen begynte. – Vi gleder oss veldig til å møte Malala, men det blir spennende å se Kailash også. Hans arbeid er også viktig!

Startet som 11-åringer

Foto: Redd Barna/Kjetil Skårdal Andersen
Angelina Jordan fra Norske talenter sang What a wonderful world for fredsprisvinnerne.

Det var tydelig at Malala er barnas helt. 17-åringen har jobbet for barns rett til skole siden hun var 11 år, og er i dag en verdenskjent aktivist. Hun lokket fram smil i publikum da hun startet med å takke barna for at de ga henne «mer energi enn en Red Bull». Kailash kunne avsløre flere likheter mellom han og Malala, da han svarte på spørsmål om hvordan hans engasjement begynte:

- Jeg var omtrent like gammel som deg da jeg begynte å jobbe for at barn skal gå på skolen, svarte han. - Da jeg var rundt fem år, la jeg merke til at mange barn hjemme ikke gikk på skolen. De brukte heller tid på å jobbe, og jeg skjønte ikke hvorfor. Senere lærte jeg at mange foreldre ikke har råd til skolebøker eller skoleavgift, og gikk sammen med noen venner om å samle inn 2000 brukte skolebøker til en bokbank som fattige barn kunne bruke. Da var jeg elleve år.

En pris for framtiden

Foto: Redd Barna/Kjetil Skårdal Andersen
To forkjempere for barns rett til utdanning. Fredsprisvinner Malala Yousafzai og Redd Barnas generalsekretær Tove R. Wang under festen.

- Jeg har snakket for utdanning til barn siden jeg var 11 år selv, fortalte Malala. – Den gangen bodde jeg i Swat-dalen, der jenter ikke engang fikk lov å gå ut døra. Jeg tenkte – skal jeg gifte meg som 13-åring og aldri nå egne mål og de tingene jeg vil for meg selv? Jeg er glad for at flere og flere hører det jeg sier, og håper at verdens ledere også vil høre meg nå.

Malala hadde med seg fem jenter, som står sammen med henne i kampen for utdanning. – Min stemme er ikke bare stemmen til ei jente. Jeg snakker for jenter og barn verden over. La oss håpe vi ser den dagen alle barn i verden får en utdannelse, avsluttet Malala.

Dette manet også Redd Barnas generalsekretær til under åpningen av festen, da hun ba alle i publikum signere på opprop som jobber for dette på http://upforschool.org 

Se flere glimt fra årets fest under

Foto: Redd Barna/Kjetil Skårdal Andersen
Foto: Redd Barna/Kjetil Skårdal Andersen
Foto: Redd Barna/Kjetil Skårdal Andersen
Malalas fem venninner som står sammen med henne i kampen for utdanning.
Foto: Redd Barna/Kjetil Skårdal Andersen
Donkeyboy avsluttet festen
Foto: Redd Barna/Kjetil Skårdal Andersen
Foto: Redd Barna/Kjetil Skårdal Andersen
Foto: Redd Barna/Kjetil Skårdal Andersen