Foto: Redd Barna/Kjetil Skårdal Andersen
Komitéen for Redd Barnas fredsprisfest har hatt en travel dag i dag. Her i intervju med TV2.

"No more bad chemistry - stop the war!"

Slagordet for årets fest er tydelig. Redd Barnas fredsprisfestkomité finner seg ikke i bruk av kjemiske våpen, og utnytter gjerne situasjonen til å arrestere de voksne. - Ingen barn er så dumme at de starter en krig, sier programleder Torvald Åm (12) fra scenen. Sammen med Hana Farah Ahmed, Hauk Brochmann og Martina Diaz Johnsen (alle 12) sto han for ledelsen av et show spekket med artister, kulturelle innslag og ikke minst besøk og intervju av fredprisvinneren OPCW, representert ved leder Ahmet Üzümcü.

17. festen i rekka

Foto: Redd Barna/Kjetil Skårdal Andersen
Lars Vaular avsluttet festen med å invitere de 270 barna i publikum på putekrig.

270 barn fra Sagene, Kampen og Blakstad skole var i formiddag samlet på Nobels fredssenter for Redd Barnas 17. fredsprisfest. Før showstart var det mange spente fjes på den røde løperen - ville de se fredsprisvinneren? Og hva med Lars Vaular og Truls, var de i nærheten? Mest spent var kanskje Marte Bjerkrheim Furnée fra Blakstad, som vant konkurransen om å stille fredsprisvinneren et spørsmål. Hun hadde øvd på å spørre om hvilket av kjemiske våpen som er det farligste, og fikk til svar at det var altfor mange typer, men at nervegass kanskje var farligst.

Fokus på Syria

Foto: Redd Barna/Kjetil Skårdal Andersen
Til tonene av Njord Kårason Fossnes på bratsj, leste Telma Langeland Vold fra dagbøker til syriske barn mellom innslagene.

Arbeidet til årets fredsprisvinner er direkte relatert til en veldig aktuell sak for Redd Barna. Situasjonen i Syria eskalerte i fjor etter mistanke om bruk av kjemiske våpen, og barna spør generalsekretær i Redd Barna, Tove Wang, om hun kan fortelle litt mer om hvordan barna der har det.

- Barna i Syria er nok redde for all slags våpen, og møter mange utfordringer både som flyktninger og inne i landet, sier hun. - At OPCW vinner fredsprisen er vel fortjent, da de har folk som setter seg i fare hver eneste dag, for å minimere skaden av kjemiske våpen.

Framtid uten kjemiske våpen

Foto: Redd Barna/Kjetil Skårdal Andersen
- Vi vil fortsette å jobbe for at dere skal ha en framtid uten kjemiske våpen, sa leder for OPCW Ahmet Üzümcü.

Da fredsprisvinner Üzümcü ankommer salen, plasserer barna han på en liten, epleformet stol for intervjuet, og går rett på sak. - Hvordan er det egentlig å lede en så viktig organisasjon?

- Det er det vanskeligste spørsmålet du kunne gitt meg, ler Ahmed Üzümcü til svar. - Det er veldig krevende - vi har 500 ansatte fra 84 nasjoner som hver eneste dag jobber veldig mye. Men det føles ut som et viktig arbeid. Vi vil fortsette å jobbe for at dere skal ha en framtid uten kjemiske våpen.