Det er Isabella Ekblad fra Trondheim som vant skrivekonkurransen. Tekstene i konkurransen er fiksjon. Her er Ekblads tekst om de alvorlige konsekvensene digital mobbing kan føre til:

Foto: Redd Barna/Lisbeth Michelsen
Redd Barna og prosjektet Ta Ansvar ønsker at ungdom skal få mer forståelse og ansvarsfølelse for digital mobbing, og de alvorlige konsekvensene slik mobbing kan føre til.

Den Som Vinner

Det er ikke noe blod på hendene mine, ikke noe adrenalin som pumper gjennom årene mine, det er ingen ting som tyder på hva jeg har gjort, utenom øynene mine, der, skjult inne bak irisen, ligger det dype tunge vevet som bare en som vet hva hun har gjort har, noen som vet at det hun har gjort var galt. Det startet så lite. Det var en eneste melding, en sint og dårlig skrevet melding om at hun var stygg. Det var en enkel melding, men det ble så mange flere. Vi startet med noen få, så økte det, stygg, feit, hurpe, hore, det var så mye vi kalte henne. Ting hun ikke engang var, ting som var ment for å såre, ting som aldri, aldri var sant.

Det ble en vane. Vi fortsatte, sendte henne melding etter melding etter melding. I helgene, etter skolen, på skolen, når enn vi hadde sjansen. Vi fniste når vi så henne dra fram telefonen, vi lo når vi så hvor sønderknust hun ble. Hvorfor gjorde vi det? Hvorfor var det så hysterisk artig å se et annet menneske lei seg? Når jeg tenker tilbake på det, så vet jeg ikke. De lo, jeg lo, vi lo. Jeg skulle ha gjort noe. Jeg skulle ha sagt stopp, sagt nei, innsett at det vi gjorde var galt. Mobbing var det, ren og skjær mobbing. En ting er å erte noen, vi kunne sendt henne hauger på spam og terget henne, enkelt og greit, gått videre etter to tre meldinger, men nei. Vi bare måtte gå for langt. Ikke gjorde vi det ansikt til ansikt heller, vi gjemte oss ærlig talt bak en skjerm! Vi så henne ikke inn i øynene, vi ga henne ikke en sjanse til å kjempe tilbake. Hun var ubevæpnet mens vi veivet med både pistol og gevær. Hun hadde ikke en sjanse. Vi ga henne ikke en sjanse.

Ingen sa noe til oss. Ingen hadde fortalt oss at det vi gjorde var galt. Det var jo så enkelt! Så usynlig! Det var jo ingen som kunne vite at de som stod bak var oss! Vi tenkte ikke på det som mobbing da, det virket så uvirkelig å tenke seg til at vi var mobbere. Nei, vi var bare de kule ungdommene, de på topp. De med de kule nye mobilene, de som alle så opp til. Vi måtte jo være tøffe, måtte jo rakke på dem under oss, vise hvem som var sjef! Det var jo slik det fungerte! Om bare noen hadde stoppet oss. Om bare noen hadde sagt til oss hva det var vi gjorde! Vi forsto ikke at vi mobbet, vi forsto ikke at vi gjorde noe galt, vi forsto ikke at vi ødela et liv! Men hvem skulle nå fortalt oss noe, hvem så vel egentlig hva vi gjorde? Det var barnslig av oss, å tro at bare fordi vi ikke fikk kjeft eller fikk beskjed om at vi burde slutte, så var det vi gjorde helt ok! Vi burde visst bedre. Vi burde.

Ikke før vi hørte sirenene fra lengre nede i gaten forstod vi at noe var galt. Ikke før vi gikk på skolen neste dag og ett sete sto tomt var det noe som skrek at noe var feil. Ikke før vi alle sjekket telefonene og samme meldingen var blitt sendt til hver og en av oss. Forsto vi hvor grufullt feil vi hadde tatt. «Gratulerer, dere vinner.»

Foto: Redd Barna
Isabella Ekblad fra Trondheim har skrevet vinnerteksten. Teksten er ærlig og direkte, og tar for seg digital mobbing både fra mobbernes og offerets side.

 Øke ansvarsfølelsen

- Vinnerteksten er kort og konsis, den har et godt språk, er ærlig og vekker følelser hos leseren. Fordi teksten belyser situasjonen både til den som blir mobbet og den som mobber, bidrar den til å øke forståelsen og ansvarsfølelsen hos unge selv, sier Kaja Hegg, rådgiver i Redd Barna.

Det er Grete Kvalheim som står bak prosjektet Ta Ansvar, som arrangerte skrivekonkurransen. Konkurransen skal synliggjøre ungdommers egen forståelse og ord om digital mobbing.

- Dette er et viktig supplement til forskning og annen informasjon som kommer fra voksne. Det er en fin måte å bevisstgjøre ungdom på hva digital mobbing er, og hva det kan føre til. Alle tekstene vi har fått inn er veldig seriøse og bra, sier Hegg.

Det er startsiden.no  som har gitt midler til skrivekonkurransen og premiene til vinnerne. Startsiden har i flere år støttet Redd Barnas nettvettaktiviteter som er for og av barn og unge.

Juryen har bestått av representanter fra Ta Ansvar, Redd Barna, Medietilsynet og Psykopp.

- Juryen berømmer at vinnerteksten kan bidra til at også voksne bedre forstår hva digital mobbing handler om. Isabella Ekblads tekst viser hvor skadelig selv små handlinger kan være, og hvor viktig det er å stå opp og stoppe disse handlingene, sier Hegg.