Foto: Redd Barna/Francesca Leonardi
-Vi sa at det var bedre å dø om bord enn å reise tilbake til Libya, sier Nadia (15), her sammen med lillebroren.

Hun er et av flere syriske barn intervjuet i Redd Barnas nyeste rapport «Båten er trygg – og andre løgner», utgitt av italienske Redd Barna i forbindelse med den massive og tragiske flukten til Lampedusa i Middelhavet. Alt tyder på at tilstrømningen og forsøket på å nå Europa for flyktninger fra Midt-Østen og Afrika kommer til å øke i fremtiden. 

Nå begynner det som betegnes som «båtsesongen». 

«Bedre å dø om bord»

- Vi var mellom 250 og 300 mennesker om bord i båten. I begynnelsen gikk alt greit. Men så forlot de libyske menneskesmuglerne båten, og vi var igjen alene i båten. Vi måtte selv ta over roret og skjønte at motoren ikke virket ordentlig og at vi var lekk. Vi begynte å øse ut vann. Mannen som styrte ville snu, men vi sa at det var bedre å dø om bord enn å reise tilbake til Libya, sier Nadia (15). 

Hun reiste fra Homs i Syria for to og et halvt år siden, sammen med mor, far og to yngre brødre på 6 og 14 år. De måtte betale 1500 amerikanske dollar per person til bakmenn for båtturen.

2348 flyktninger i april

I rapporten er hun blant flere barn som forteller hvordan de opplevde livsfare da de måtte flykte fra Libya for å komme til Europa.

"WAF.Presentation.Web.WAFTagEDoc" does not implement interface WAFTagProvider.

Rapporten dokumenterer hvordan antallet syriske familier som flykter i små båter over Middelhavet har skutt i været. Bare i april ble 2348 syriske flyktninger reddet av den italienske kystvakta, og antallet er forventet å øke i sommer. I slutten av mai i år hadde 6620 syriske barn og voksne blitt reddet i Italia siden nyttår. Andre grupper er afrikanere, særlig fra Eritrea. 

Mange av dem reiser fra Bengazi i Libya, der situasjonen for barn og voksne på flukt fra Syria har blitt kraftig forverret. Det endelige målet er å komme til Norge, Sverige, Tyskland og Sveits. 

Livsfarlig ferd

- Rapporten gir et glimt inn i hva det vil si for barn å legge ut på den livsfarlige ferden over Middelhavet. Den forklarer hvorfor familier gjør det desperate valget det er å flykte i dårlige båter. Den viser også på hjerteskjærende vis hvordan barn først i mange år har levd livredde for krigen i Syria, så flykter de med et håp om å få det tryggere og så er reisen samt det som møter dem i Europa ikke det de hadde drømt om, sier Janne Raanes, leder av Redd Barnas Norgesprogram.

Foto: Redd Barna/Francesca Leonardi
Antallet syriske familier som flykter i små båter over Middelhavet har skutt i været.

Redd Barna mener nå at Norge må ta imot 10.000 kvoteflyktninger for å lette på situasjonen for barnefamilier i Syria. 

- Må ta større ansvar

- Disse barna fortjener vår oppmerksomhet og vår beskyttelse. Norge kan ikke kun dytte ansvar tilbake på landene i nærområdene rundt Syria. Landene rundt Syria er på bristepunktet, de makter ikke flere flykninger. Norge må sammen med resten av Europa ta større ansvar. Helt konkret må vi ta imot 10 000 kvoteflyktninger, derav mange barnefamilier. Dette er den eneste måten å hjelpe syriske flyktninger på nå. Når Libanon er sprengt og Middelhavet er livsfarlig som fluktrute må vi gi barna trygge veier inn til Europa. Kvoteordning er den eneste trygge veien, sier Raanes.