Foto: Redd Barna/Seifu Assegid
– For en måned siden var min 18 måneder gamle datter Gudon alvorlig syk. Hun hadde diaré og kastet opp, og kroppen hennes ble tynn og svak, sier Abdi. Etter at jenta fikk behandling av Redd Barna, er hun nå frisk igjen.

Seksbarnsfaren Abdi (48) bor i Harshin i Somali-regionen i Etiopia. Her har flere regntider på rad feilet, og selv det kraftige regnet som laget flom i deler av den uttørkete Somali-regionen i oktober og november i fjor høst, holdt seg unna Harshin-området.

I likhet med mange andre i Somali-regionen lever familien av husdyrhold og flytter fra sted til sted. For Abdi betyr det sviktende regnet at husdyrene dør. Dette er familiens eneste inntektskilde, og nå er matmangelen blitt prekær. Abdi er alvorlig redd for at han skal miste flere barn.      

– Jeg har seks barn som fremdeles lever. I tillegg har jeg mistet to barn, som døde da de var sju og elleve måneder gamle. For en måned siden var min 18 måneder gamle datter Gudon alvorlig syk. Hun hadde diaré og kastet opp, og kroppen hennes ble tynn og svak, sier Abdi.

Ga opp håpet

Han tok henne med til landsbyens tradisjonelle helbreder. Men Gudon ble bare svakere og svakere, og til slutt ga Abdi og kona opp håpet om at hun skulle overleve. 

– Vi hadde henne hjemme og ventet på at hennes siste stund skulle komme. Men så møtte vi Redd Barna-ansatte som kom til landsbyen vår for å dele ut mat til underernærte barn. Da de så Gudon, rådet de oss til å ta henne med til behandlingssenter i Harshin, sier Abdi.

Foto: Redd Barna/Seifu Assegid
Dette er birkhaen som Abdi har arvet av sin nylig avdøde bror. Den er også snart tom for vann, og Abdi er bekymret for hvor lenge vannet holder.

Abdi fulgte rådet og tok med seg yngstedatteren til Redd Barnas behandlingssenter. Der ble den akutt underernærte jenta undersøkt, før hun fikk en ukes behandling. Deretter fikk hun pakker med spesielt næringsrik peanøttmasse til å spise hjemme.

– Nå er Gudon frisk igjen. Jeg er veldig takknemlig for at helsearbeiderne reddet livet til datteren min. De andre barna mine har det ok, men vi har ikke nok mat å gi dem fordi vi har mistet flesteparten av husdyrene vi hadde. Og de få dyra vi har igjen er skrantne. Matprisene på markedet øker, mens prisene vi kan få for husdyrene våre minker, forklarer Abdi.

Foto: Redd Barna/Seifu Assegid
– Nå er Gudon frisk igjen. Jeg er veldig takknemlig for at helsearbeiderne reddet livet til datteren min, sier Abdi.

Mister levebrødet

Nå er det han som passer på Gudon. Moren til den lille jenta har reist til Hargessa i Somalia i håp om at slektningene hennes der kan hjelpe familien over tørkekrisen.

– Før hadde vi 120 sauer og geiter samt ti kameler. Nå har vi mistet nesten alle husdyrene. Jeg er ikke helt sikker på hvor mange som har overlevd, jeg har ikke lyst til å telle dem. Natt til i går døde fem geiter og i dag morges fant jeg to nye døde geiter, sier Abdi.

Det er også mindre og mindre vann å få tak i.

– Nå bruker vi vannet fra birkhaen (en lokalt utviklet sementkantet reservoar som fungerer som en brønn i ørkenen, journ.anm.) jeg arvet etter min nylig avdøde bror. Jeg vet ikke hvor lenge vannet varer, men jeg håper med Guds vilje at det skal begynne å regne om en 20 dagers tid, sier Abdi.