Foto: Redd Barna
9 år gamle Hannah forteller fra evakueringssenteret. Hun måtte flykte hjemmefra med vann til livet.

Innsatsen for å redde liv koordineres av internasjonale Redd Barna i samarbeid med myndighetene på Filippinene. Redd Barna er blant de store internasjonale organisasjonene som allerede har hundrevis av ansatte på plass for å drive både langsikt bistandsarbeid og nødhjelp. Senest for en måned siden ble flere hundretusen mennesker rammet av et jordskjelv på øya Bohol. Tusenvis av mennesker har bodd i telt og med midlertidig beskyttelse over hodet som følge av skjelvet 15. oktober. I helgen var de ekstra utsatt da naturkreftene slo til igjen.

Filippinske myndigheter melder nå at 9,5 millioner mennesker er rammet av tyfonen. Om lag 3,9 millioner av disse er barn. Mange har opplevd å miste familiemedlemmer og sett hvordan naturkreftene har herjet med sine hjem.

«Det var blod overalt»

Foto: Redd Barna
Iloilo på Filippinene er sterkt rammet av tyfonen Haiyans herjinger. Barna forteller nå sterke historier fra timene uværet sto på.

Ti år gamle Rafael fortalte en Redd Barna-ansatt:
«Da vi gikk ut av huset ble faren min truffet av en vegg som hadde kollapset. Det var blod overalt. Jeg prøvde å vekke ham men han rørte seg ikke. Vannet gikk høyere og jeg ville bære faren min bort fra tidevannet, men var redd for at vi ville dø begge to.» Rafael begynte å gå til evakueringssenteret som var etablert i landsbyen. Der traff han moren og fortalte henne om at faren var død, til stor sorg for begge.
En 12 år gammel jente som heter Jane fortalte at ingen vet hvor de skal få vann de neste dagene. Det er hun som er ansvarlig for vannbæringen i familien. Hun ber om hjelp men ingen har gitt dem det ennå.

Ni år gamle Hannah flyktet til evakueringssenteret. «Jeg tror ikke huset vårt har tak lenger.» Hun er glad for at familien overlevde.

Desperat situasjon

-Folk er i en desperat situasjon. De mangler mat, vann, medisiner og trygt tak over hodet. Bygninger og veier er raserte og skoler er ødelagte. Mange områder opplever yppige strømbrudd. Over 630.000 er internt fordrevne og vi vet at det er mange tusen døde, sier Redd Barnas nødhjelpssjef Søren Pedersen.

Pedersen sier Redd Barna nå vurderer å sende tre nordmenn til Filippinene for å bidra med internasjonale Redd Barnas multisektor-innsats. Redd Barna sender mat og vann, tepper og utstyr fra sitt internasjonale nødhjelpslager i Dubai. I tillegg har man begynt å leie lastebiler lokalt slik at varene kommer ut til landsbyene som er hardest rammet. De viktigste veiene blir ryddet slik at distribusjonen blir mulig, men ødeleggelsene er enorme og det er fortsatt områder der nødhjelpen ikke har kommet fram.

Barn de mest sårbare

Foto: Redd Barna/Lester Joseph R. Valencia
Jane (12) har fått ansvar for å finne vann til familien. For Redd Barna er det nå viktig å hjelpe barn og familier med tilgang på mat og husly, for så å få barna tilbake i en normalisert hverdag.

-Vi vet at barn er de aller mest sårbare i naturkatastrofer. Livet til de 3,9 millionene barna som er rammet kan raskt komme i fare om ikke de får rask nødhjelp. Redd Barna jobber nå på spreng med å skaffe seg en oversikt over situasjonen og hjelpe barn og familiene deres med husly, mat, vann medisiner og psykososial støtte. Det er også viktig at barna kommer raskt i gang med skolegangen for å normalisere hverdagen deres så raskt som mulig, sier Pedersen.

Redd Barna er tilstede på bakken i de utsatte områdene Tacloban, Bohol and Iloilo City, og på vei til Cebu.

Skal nå en halv million mennesker

-Vi ber nå både myndighetene på Filippinene og internasjonale givere om økonomisk støtte og innsats for å hjelpe befolkningen som er rammet. Det gjelder givere i Norge også. Barns behov og rettigheter må særlig ivaretas, sier Pedersen.
Internasjonalt jobber Redd Barna med å samle inn 30 millioner dollar (cirka 180 millioner kroner) med mål om å nå en halv million mennesker.

Du kan støtte Redd Barnas arbeid ved å gi bidrag her, sende SMS med HJELP til 2434 eller ringe gavetelefon på nummer 820 44 789. Ved SMS og telefon gir du 200 kr til barn og familier rammet av tyfonen.