Foto: Reuters fra AlertNet
Unge demonstranter protesterer mot Syrias president Bashar al-Assad etter fredagsbønnen i Amude, 6. januar i år. På banneret står det "Nytt Syria for alle syrere". Redd Barna er svært bekymret for barns situasjon i Syria.

- Jeg savner vennene mine, men jeg føler meg mye tryggere her, sier 13 år gamle Walid, som måtte forlate sin hjemby Tal Kalakh i Syria for noen måneder siden. Han og familien reiste over grensa til det nordlige Libanon.

Stadig flere familier forlater Syria og søker tilflukt i nabolandene. I Libanon har FN så langt registrert over 5600 flyktninger, og de bor under vanskelige forhold hos andre familier, eller i skoler som ikke passer som husly. Før Walid og familien måtte dra, opplevde han å miste sin beste venn, Dallal. Hun døde under en demonstrasjon mot regimet i Syria. 

- Jeg ville ikke at hun skulle være ute i gatene, men foreldrene ville ha henne med. Og så døde hun, sier Walid. Helt siden dette skjedde tenker han på Dallal hver dag, og er bekymra for de andre vennene sine som er igjen i landet.

Vold i hele samfunnet

Walid er et av mange barn som har opplevd volden i Syria på nært hold. Redd Barna er svært bekymret av at så mange barn er rammet. Vi vet at væpnet konflikt påvirker et barns utvikling på alle måter – fysisk, mentalt og følelsesmessig. Barn som opplever krig og er vitne til brutal vold kan utvikle en rekke stressrelaterte psykiske og fysiske problemer, slik som depresjon angst, posttraumatisk stress syndrom og lærevansker.

- Noe vi også ser under denne krisen i hele regionen er at volden også smitter over på familiene. Vold i hjemmet blir mer vanlig, sier Sanna Johnson, som er regiondirektør for Redd Barna i Midt-Østen.

Derfor har ikke alle barn en trygg havn når de er hjemme med familien. Skoler blir stengt i lengre perioder, eller det er for utrygt å bevege seg ute, og barn går glipp av skolegang over lang tid.

- Dette er skadelig også etter at barna kommer tilbake til skolen. Det de har opplevd fører ofte til at de blir traumatisert, og det blir vanskelig å konsentrere seg, sier Johnson.

Et annet foruroligende tegn på at det er krise, er at familier tyr til desperate metoder som å gifte bort jentene sine i svært ung alder.

- Mange jenter giftes bort allerede når de er 15-16 år gamle, og dette ser vi mer av under voldelige konflikter, sier Johnson.

Redd Barna oppfordrer alle parter i konflikten om å umiddelbart stanse all vold rettet mot barn, og gi humanitære organisasjoner mulighet til å skaffe informasjon og komme inn med hjelp.