Foto: UNHCR/Helene Caux
Denne unge moren er bekymret for den to år gamle sønnen, som antagelig er smittet av kolera. De har akkurat klart å flykte fra bydelen Abobo i Abidjan etter å ha vært fanget i skuddlinjen en uke.

– Det er en humanitær krise i Elfenbenskysten nå. Den blir høyst sannsynlig bare verre og verre. Derfor er vi i ferd med å trappe opp nødhjelpen, sier Redd Barnas landdirektør i Elfenbenskysten Guy Cave.

De siste ukene har kampene mellom tilhengerne til president Laurent Gbagbo og opposisjonsleder Alassane Ouattara blitt stadig hardere. De voldelige opptøyene oppstod etter at president Gbagbo nektet å gi fra seg makten da han tapte valget 31. oktober i fjor. Nå raser kampene i Elfenbenskystens største by Abidjan.

Der har opp mot 300 000 mennesker måttet forlate hjemmene sine og lever nå på flukt i sin egen by. Og 80 000 personer har allerede flyktet ut av landet. Vest i Elfenbenskysten er det også store uroligheter; der er over 70 000 mennesker på flukt.

Deler ut nødhjelpspakker

Foto: Redd Barna
Plastbøtter er en av mange praktiske livsnødvendigheter som Redd Barna deler ut i nødhjelpspakkene til familier som er på flukt i eget land i Elfenbenskysten.

De to siste årene har kanadiske Annie Bodmer-Roy  jobbet i Elfenbenskysten for Redd Barna. Hun har aldri opplevd en så spent sikkerhetssituasjon der før. Onsdag forrige uke ble for eksempel seks bomber sprengt i en og samme bydel i Abidjan. Da ble 100 mennesker drept eller lemlestet.

– Til tross for at det er svært vanskelig for oss å bevege oss trygt rundt i byen, er vi nå i gang med å fylle de mest prekære behovene til barna og deres familier, forteller Bodmer-Roy.

De siste par ukene har nødhjelpsekspertene våre delt ut pakker med nødhjelp som mat, pledd, medisiner, kjøkkenredskaper, plastbøtter, såpe, vaskepulver og andre livsnødvendigheter til familier som er drevet på flukt i Abidjan og vest i landet.

Foto: Redd Barna
– Barna vi har snakket med er redde og savner vennene sine. De drømmer om å komme tilbake på skolen og få tilbake hverdagslivene sine, sier Redd Barnas Annie Bodmer-Roy.

Barna er redde

Annie Bodmer-Roy og de andre nødhjelpsekspertene våre i Elfenbenskysten snakker også jevnlig med barn og deres foreldre for å finne ut hvilken hjelp de trenger mest. 

– Barna vi har snakket med er redde og savner vennene sine. De drømmer om å komme tilbake på skolen og få tilbake hverdagslivene sine, sier Bodmer-Roy.

En million barn i barneskolealder står nå helt uten tilbud om utdanning i Elfenbenskysten etter at alle skolene i nord nå er stengt. Samtidig som vi deler ut nødhjelpspakker, jobber vi derfor med å påvirke myndighetene til å gjenåpne skolene.

Dramatisk flukt

Å flykte fra hjemmet sitt for å slippe unna voldelige kamper er en traumatisk, dramatisk opplevelse for barna som kan skape varige traumer om de ikke får psykososial oppfølging.

Foto: REUTERS/Luc Gnago fra AlertNet
Kampene mellom president Laurent Gbagbos støttespillere og motstandere har blitt trappet opp de siste ukene.

En gutt fortalte nettopp Annie om hvordan han måtte reise alene gjennom skogen i Abidjan fordi det var så harde kamper i det gamle nabolaget hans.

– Og en sju år gammel jente vi snakket med fortalte hvordan hun og familien flyktet ut i ødemarken for å komme i sikkerhet. Hun måtte bære alle eiendelene sine i en bag og lillebroren på ryggen. Disse familiene har mistet så mye. Men vi gjør absolutt alt vi kan for å sikre at de beholder verdigheten sin, og at familiene kan holde barna tørre og varme, samt lage sin egen mat, sier Annie Bodmer-Roy.

Det har også vært minst 485 tilfeller av kolera i Elfenbenskysten den siste måneden.

Foto: UNHCR/Helene Caux
Denne familien er en av mange som nå er på flukt fra de stadig mer voldelige kampene i Abidjan. Her vasker bestemor opp etter at hun har forsikret seg om at hele familien – også barnebarnet (til høyre) – har fått mat.