Foto: Privat
Klesdesigner og illustratør Fam Irvoll er initiativtageren til sommerens hotteste t-skjorter.

- Jeg ble helt ødelagt av å se det som skjedde i USA. Jeg nektet å sitte stille, og bestemte meg for å gjøre mer enn å bare donere penger. Løsningen ble å starte en kampanje med Redd Barna, sier klesdesigner og illustratør Fam Irvoll.

Foto: Anette Moi
Don't Push it Trump!

Over 100 t-skjorter revet vekk på en dag

I rekordfart fikk Irvoll med seg to kjente norske illustratører og klesdesignere, og bare uker senere var t-skjortene lansert. Godt over hundre t-skjorter ble revet bort fra Redd Barnas nettbutikk samme dag som lanseringen.

- Wow. Så utrolig bra at salget har gått så bra. Å være med på denne kampanjen er det minste jeg kan gjøre. Barn fortjener kun det beste, og skal ha det trygt og godt. Jeg håper denne kampanjen kan hjelpe litt, sier illustratør og designer Anette Moi.

Redd Barna er overveldet over den enorme responsen.

- Tusen takk til Fam, Jenny og Anette som ikke klarte å sitte stille da tusenvis av barn ble skilt fra familiene sine på grensen til USA! Det som skjer der er et brudd på barns rettigheter. Dessverre er det ikke bare i USA barn utsettes for liknende forhold. Uavhengig av om barna er flyktninger eller migranter, har de rett til å beskyttes mot dette. De skal ikke fengsles. Og de har rett til å være sammen med sine foreldre og omsorgspersoner, sier Line Hegna kommunikasjonssjef i Redd Barna

Foto: Mai Simonsen
- Uavhengig av om barna er flyktninger eller migranter, har de rett til å beskyttes mot dette. De skal ikke fengsles. Og de har rett til å være sammen med sine foreldre og omsorgspersoner, sier Line Hegna kommunikasjonssjef i Redd Barna

Fortsatt 700 barn som ikke er gjenforent

I dag ble det kjent at det fremdeles er over 700 barn i USA, som fortsatt er separert fra foreldre og foresatte. For hver dag disse barna fortsetter å holdes borte fra foreldrene sine blir de psykiske skadene som er påført dem vanskeligere å reversere. Disse barna har gått måneder uten å vite når eller om de blir gjenforent med familiene sine. En dypt traumatiserende opplevelse som ingen barn skal oppleve.

- At regjeringen i USA splittet familier uten å ha noen som helst slags plan for gjenforening er opprørende. Nå må alt gjøres for å få en rask og trygg gjenforening. Vi ber også Kongressen om å granske påstander om at barn har blitt utsatt for overgrep. Internasjonalt må vi holde myndigheter ansvarlige for barns rett til å ikke fengsles og til å være sammen med familien sin. Dessverre skjer det brudd på dette flere steder i verden. Også Norge har tidligere fått kritikk av FN for å sperre flyktningbarn inne, sier Hegna. 

Foto: Jenny Jordahl
- Alt dette fikk meg til å tenke på et sitat av Halldis Moren Vesaas: Det er ikkje sant at kjærleik gjer blind. Kjærleik gjer klok. Trump er en president uten kjærlighet, sier Jenny Jordahl.

Kjærleik gjer klok

- Trumps politikk gir meg frysninger helt inn til beinet. Det er nesten umulig å sette ord på det. USA har en president som mener det er politisk innafor å bryte opp familier og fengsle barn. Han straffer mennesker som er på sitt aller mest sårbare på umenneskelig vis. Selv om familiene nå skal gjenforenes, skremmer det vettet av meg at dette skjedde i utgangspunktet. Det er galt. Det er hundre prosent galt., sier tegneserieskaper og illustratør Jenny Jordahl.

Jordahl hentet inspirasjon til sitt design fra Haldis Moren Vesaas.

- Alt dette fikk meg til å tenke på et sitat av Halldis Moren Vesaas: Det er ikkje sant at kjærleik gjer blind. Kjærleik gjer klok. Trump er en president uten kjærlighet, sier Jordahl.

Skaff deg din favoritt her og samtidig støtt vårt viktige arbeid for #barnpåflukt.