Foto: Redd Barna
– Her i skoleteltet føler jeg meg trygg, men jeg vil ikke se flere hus som faller sammen. Nå vil jeg lære alfabetet og gå på skolen, sier Leka.

Rundt 100 barn er samlet i et telt som Redd Barna har satt opp i Martissant-distriktet, som ble hardt rammet av jordskjelvet. Noen av barna går på skolen for aller første gang. For flere av barna blir det  følelsesladede øyeblikk.

Men ikke for fire år gamle Leka. Selv om hun må bearbeide følelser som ingen barn burde streve med, gleder hun seg over å kunne gå på skolen.

– Jeg er ikke redd for å dø. Noen mennesker gråt da de så at folk de kjente ble drept. Jeg gråt også da noen av vennene mine døde. Her i skoleteltet føler jeg meg trygg, men jeg vil ikke se flere hus som faller sammen. Nå vil jeg lære alfabetet og gå på skolen, sier Leka.

På Haiti setter Redd Barna opp skoletelt og deler ut skolemateriell. Dette bidrar til at hundrevis av barn som ble rammet av jordskjelvet 12. januar kan begynne på skolen igjen og normalisere hverdagen sin. 

Både hjem og andre bygninger ødelagt av jordskjelvet. Derfor har det vært nødvendig å sette opp telt hvor barn kan få tilbud om å gå på skole. Her får barn undervisining samtidig som de kan leke i trygge omgivelser. 

– Siden den midlertidige skolen åpnet for under to uker siden har allerede antall barn økt fra 120 til 132. Skoleinspektøren forventer at antall elever kan nå 400 elever, forteller generalsekretær i Redd Barna Tove R. Wang, som nettopp kom tilbake fra Haiti.

Foto: Redd Barna
Ti år gamle Jimmy er på skolen for første gang siden jordskjelvet. Han er glad for å gå på skolen.

90 prosent av skolene er ødelagt

Ti år gamle Jimmy er på skolen for første gang siden jordskjelvet.

– Jeg liker å gå på skolen og vil gjerne lære nye ting. Skolen min ble ødelagt i jordskjelvet og jeg tør ikke å dra tilbake til den fordi jeg er redd for å ha betong rundt meg etter jordskjelvet. Derfor liker jeg bedre denne skolen fordi den er ute i det fri og fordi jeg ikke kan få ting i hodet, sider Jimmy.   

Redd Barna fokuserer på å gi barn i jordskjelvrammede områder på Haiti sikre, midlertidige klasserom som et av hovedtiltakene for å hjelpe sårbare barn med å komme seg videre etter de ufattelige opplevelsene under og etter jordskjelvet.

Den Haitiske undervisningsministeren anslår at 90 prosent av skolene ble ødelagt av jordskjelvet. Mer enn 400 000 barn har blitt tvunget til å flytte fra hjemmene sine. Da flere skoler på Haiti åpnet 1. februar møtte kun 50 prosent av elevene opp på skolene.

– Barn har vært vitne til jordskjelvets grusomheter. Hundretusenvis at barn har kommet bort fra sine foreldre. Mange barn er redde og lever med konstant frykt. Det er fortsatt flere etterskjelv og hus ramler fortsatt sammen, sier Annie Foster, Redd Barnas nødhjelpsleder på Haiti.
 
Hun forteller at midlertidige klasserom og undervisning gir barn en etterlengtet mulighet til å gjøre normale aktiviteter, som er avgjørende for at barn kan stabilisere hverdagen sin, bli sterke igjen og ikke minst gi barna håp om en bedre fremtid.
 
I løpet av de neste ukene planlegger Redd Barna å sette opp 300 midlertidige skoler. Redd Barna har arbeidet på Haiti siden 1984 og har 500 ansatte i landet.