Foto: Redd Barna
Svært mange skoler er ødelagt av flommen, eller brukes som bolig for familier som har mistet hjemmene sine. Dermed mister barna de daglige rutinene som kan hjelpe dem å takle en vanskelig situasjon.

Åtte år gamle Zainab bor i landsbyen Haji Abdullah i Badin-disktriktet i Pakistan. Hun har fire søsken og går i første klasse på den offentlige skolen i landsbyen. Det voldsomme monsoonregnet over Sindhprovinsen i starten av august førte til flom. Mer enn sju millioner mennesker er rammet, 300 har mistet livet og 1,3 millioner hus er ødelagt av vannmengdene. I tillegg har flommen satt 73 prosent av den dyrkbare jorda i området under vann.

Etter hvert som vannet steg stadig høyere ble Zainabs familie nødt til å søke tilflukt ved landeveien, siden den ligger høyere enn resten av landsbyen. De hadde lite mat og ingen tilgang til rent drikkevann. Som tak over hodet hadde de noen tepper - de eneste eiendelene de klarte å berge ut av huset. I løpet av noen få dager lå hele landsbyen under vann, og alle måtte rømme derfra.

Redde for regnet

Foto: Redd Barna/Usman Rafique
Mange familier har måttet flytte til midlertidige telt på veiene, siden de ligger høyere i terrenget.

- Vi bodde ved veien i to uker mens vi ventet på at vannet skulle synke. Da vi dro tilbake til landsbyen vår hadde huset vårt blitt stygt skadet av flommen. Det meste av eiendelene våre var også ødelagt, forteller Zainabs far.

Barna var tydelig preget av det de hadde opplevd, og synes det var vanskelig å takle den nye tilværelsen. De ble redde hver gang de så regnværsskyer, fordi de trodde de kunne drukne i en oversvømmelse mens de sov. Skolen i landsbyen havnet også under vann. Da vannet sank ble skolen brukt som midlertidig husly for familier som har mistet hjemmene sine, og det kan derfor ta flere måneder før barna kan få tilbake sine daglige rutiner.

- Skolen og lekeplassen er oversvømt. Jeg hadde ingenting å gjøre hele dagen, og gikk bare rundt i gatene i landsbyen min, forteller Zainab.

Takler opplevelsene gjennom lek

Foto: Redd Barna
- Før gikk jeg bare rundt i gatene uten å ha noe å gjøre. Men nå er jeg her og leker og lærer nesten hele dagen, forteller Zainab. Trygge møteplasser hvor barn kan være sammen med andre barn er viktig for at de skal kunne bearbeide alt de har vært gjennom.

Som en del av nødhjelpsarbeidet har Redd Barna etablert trygge lekeplasser for barn i området. Der får barna et trygt miljø hvor de kan leke og lære. De får psykososial støtte gjennom leketerapi og fritidsaktiviteter. Zainabs landsby var en av de første som fikk et slikt møtested for barn.

- Jeg har vært her hver dag helt fra den dagen de åpnet, og ofte er jeg den siste som går herfra. På morgenen er det undervisning i forskjellige fag, og på ettermiddagen får vi tegneark, farger og lekesaker, sier Zainab.

En uke etter at leke- og lærestedet åpnet er det flere enn 130 barn som jevnlig benytter seg av tilbudet.

- Nå er jeg veldig glad, og bruker nesten hele dagen på møtestedet. Jeg har også fått med meg mine søsken og venner dit. Vi leker og lærer som om det aldri har vært noen flom, sier Zainab.

Så langt har 6272 barn dratt nytte av Redd Barnas program i Sindhprovinsen. Totalt har Redd Barna hjulpet 137 000 mennesker med mat, medisiner, husly og andre artikler som de hjemløse familiene trenger etter flommen. Vi planlegger å hjelpe én million mennesker, hvorav 600 000 er barn.

Foto: Redd Barna
Shama (5) og Salma (6) vasker klær i regnvannet ved en skole som brukes som tilfluktssted for flomrammede familier i Seerani i Badindistriktet.