Foto: Magnum Redd Barna/Olivia Arthur
Afghanistan er verdens vanskeligste land å være mor i og et av verdens farligste land for et barn å vokse opp i. Dette vet Zarfia (25) godt. Hun har allerede mistet en datter i hjernehinnebetennelse. Nå er hun tilbake med to måneder gamle Subatullah og tre år gamle Ramatullah. FORO: Magnum Redd Barna/Olivia Arthur

I år har det skjedd noe revolusjonerende og gledelig: Tallet på barn som dør før fylte fem år er redusert fra 8.8 millioner i 2008 til 8.1 million i 2009. Det er 700 000 sparte liv, og viser oss at det går an å bekjempe barnedødeligheten.

Samtidig er 700 000 barn selvsagt ikke mange nok. Alle barn, uavhengig av hvor de blir født, har lik rett til å leve opp!

Fattigdom og konflikt rammer alltid barna hardest

97 prosent av dødsfallene blant barn under fem år skjer i land med lav eller middels levestandard. Landene med høyest barnedødelighet har noen kjennetegn: De er blant annet svært fattige og har ofte nylig opplevd en voldelig konflikt.

I disse landene dør 90 prosent av barna av lungebetennelse, meslinger, diaré, malaria, hiv og aids, samt komplikasjoner og infeksjoner i forbindelse med fødsel og tiden rett etter. En tredjedel av disse dødsfallene henger sammen med underernæring. De fleste tilfellene kan forebygges og behandles med kjente og enkle midler, hvis de nå bare var tilgjengelige for fattige og marginaliserte i utviklingsland.

Foto: Redd Barna/Mai Simonsen
Virginia sammen med den yngste datteren til Salmina, Anna (3 år) FOTO: Redd Barna/Mai Simonsen

Norge er det beste landet å være mor og barn i. Afghanistan er det er verste. Så å si alle fødsler i Norge overvåkes av utdannet helsepersonell, mens fire av fem vordende mammaer i Afghanistan føder uten kyndig overvåkning. Går noe galt, så er det ingen der for å hjelpe. Hvert fjerde barn dør før fylte fem år i Afghanistan. Med denne hyppigheten mister nesten alle afghanske mødre minst et barn.

Hverdagshelter

Det er ingen tvil om at det er ekstra vanskelig å være mor og barn i noen land. Heldigvis jobber det hverdagshelter på bakkenivå. Disse menneskene har dedikert livene sine til å hjelpe vordende mammaer gjennom svangerskap og fødsel, og følger opp mor og barn gjennom de første leveårene.

Under årets Rødnesedagen-showet på TV3 25. november vil du blant annet møte hverdagshelten Virginia i Mosambik. Hun hørte om en hiv-smittet gravid mamma som bodde åtte kilometer unna hennes eget hjem. Virginia syklet straks dit og tok den dødssyke med seg på sykkelen til sykehuset. I dag ser mammaen friskere ut enn de fleste. De to små barna hennes leker fritt rundt i visshet om at den vesle familien, inkludert mamma, er i trygge hender.

Foto: Redd Barna/Anna Kari
For 350 kroner kan vi gi et barn en trygg fødsel og helsestell i et helt år.

Etter at Virginia kom, har landsbyen endelig begynt å prate med familien igjen. Virginia mottar jevnlig opplæring fra Redd Barna sammen med 184 andre frivillige i denne ene delen av i Mosambik. De siste seks årene har de hjulpet over 17 000 smittede og pårørende. Det er her på bakkenivået at de store miraklene skjer. I tillegg jobber Redd Barna tett med lokale myndigheter for å ansvarliggjøre dem og sørge for langsiktige løsninger.

Det nytter!

Vi vet at det går an å gjøre en forskjell og redde mange hundretusen barneliv i løpet av ett år. Da er det viktig at vi holder fast ved dette: Det nytter!

De røde nesene og det vi klarer å finne på av morsomheter blant våre venner og kollegaer, i klubber og blant familie – vil gi Redd Barna penger som vil gjøre en enorm forskjell for barn. Redd Barna vil med Rødnesedagen sørge for at barns rett til liv og god helse ikke avhenger av hvor i verden man blir født.

Gjør noe som fenger for penger i november, og hjelp flere barn til å vokse opp!

For tips og mer informasjon besøk www.rodnesedagen.no