Foto: Redd Barna/Kristina Granquist
Funksjonshemmede Raheel (16) leker på ett av Redd Barnas trygge lekeområder.

Raheel (16) sitter på ett av de trygge lekeområdene som Redd Barna har opprettet i en avsidesliggende landsby i Swat-dalen, nord i Pakistan. Han sitter på bakken mens de andre barna leker ved siden av han. Han kan ikke gå på benet slik andre mennesker kan. For å komme seg fremover må han bruke hendene sine. Likevel tar Raheel del i leken sammen med vennene sine, men må gjøre det på sin egne måte.

Alle barna i Pakistan har på en eller annen måte blitt rammet av flommen. Raheel husker hvordan det hele begynte. Regnet startet på morgenen og fortsatte hele dagen, natten og neste dag. I løpet av ettermiddagen var flommen et faktum og vannet kom nærmere og nærmere huset hans.
 
– Jeg var så redd for at vannet skulle oversvømme huset vårt. Det stoppet ti meter fra huset, men ødela åkeren og hagen vår, forteller han.  

Første organisasjonen i Swat-dalen

Redd Barna var den første organisasjonen som var tilstede i Swat-dalen. Vi har program i alle de tre provinsene som er hardest rammet. Totalt har Redd Barna etablert 126 trygge lekeområder for barna i Pakistan etter flommen. Redd Barna har åpnet ni slike i Swat-dalen siden begynnelsen av juli. 

På landsbasis har 58 118 jenter og gutter tatt i bruk de trygge lekeområdene. Her får barna bearbeide traumene etter flommen sammen gjennom lek, spill og moro i trygge omgivelser under overoppsyn av voksne. Det gir også barnas omsorgspersoner mulighet til å normalisere sin hverdag midt i kaoset.

Foto: Redd Barna/Kristina Granquist
Imtiaz forteller at han har hatt mareritt etter flommen som startet i slutten av juli.

Gråt av redsel

Ved siden av Raheel sitter 12 år gamle Imtiaz. Han ble fanget av vannet på den ene siden av elven. Han var sammen med faren sin og tre andre menn da vannet plutselig steg raskt.
 
– Moren min bad meg gå til faren min med lunsjen mens han arbeidet på åkeren. Da jeg kom frem, hadde vannet økt så mye at vi ikke kom oss hjem. Vannet strømmet fra alle kanter, og det var veldig skummelt. Jeg gråt fordi jeg var redd. Faren min var rasende på meg fordi jeg hadde kommet med lunsjen. Det var forferdelig. Vi måtte overnatte der vi var. Neste dag ble vi reddet av noen fra landsbygda, sier Imtiaz.  
 
Imtiaz forteller, i likhet med mange andre barn på de trygge lekeområdene, at han har mareritt etter flommen som startet i slutten av juli. Mange barn er redde og engstelige. Han forteller også at faren senere bad om tilgivelse for måten han behandlet ham da flommen kom. Faren fortalte at grunnen til at han ble så sint var at han var så redd for å miste Imtiaz.

Dette gjør Redd Barna i Pakistan

Barn i Swat-dalen har opplevd mye grusomheter den siste tiden. Først konflikten som har etterlatt dem med minner om familiemedlemmer som ble drept, hjem som ble bombet i stykker og venner som ble skadet. Deretter flommen. De trygge lekeområdene er blant annet opprettet for å ivareta barnas psykososiale behov og for å hjelpe dem til å bearbeide vold, misbruk og andre utnyttelser.

I Swat-dalen har Redd Barna, i tillegg til å opprette trygge lekeområder, delt ut 300 pakker med helse og hygienisk utstyr. I flere områder som har vært utestengt fra omverdenen den siste måneden på grunn av sikkerhetshensyn og ødelagte veier, har Redd Barna gitt barn opplæring i hvordan de skal takle hverdagen etter katastrofen. Mer enn 400 barn deltok. 
 
Så langt har Redd Barna nådd 1,3 millioner mennesker etter flommen i Pakistan. Vi gir barn og deres familier utdanning, beskyttelse, medisinsk hjelp og utstyr, telt, husholdningsutstyr, hygieneartikler og andre livsnødvendigheter. Redd Barna har vært tilstede i Pakistan i 30 år og er en av de største organisasjonen i bakken. Vår nødhjelpsoperasjon ble startet umiddelbart etter at flommen var et faktum, og 600 medarbeidere av de 1200 ansatte ble mobilisert i dette arbeidet. Senere er antallet som jobber med nødhjelpsrespons doblet.