Foto: Redd Barna/Jonathan Hyams
Awa samler frukt fra et tre utenfor familiens hjem. De siste månedene har familiens matlagre vært tomme, så de har vært avhengige av å kjøpe all maten sin på markedet.

Det var fredag 13. juli da en av Redd Barnas oppsøkende helsearbeidere i Sikasso-regionen sør i Mali møtte tre år gamle Modiba. Helseeksperten vår oppdaget med en gang at den lille gutten var akutt underernært. Moren Awa fikk råd om å ta med Modiba til helsesenteret.

Hun tok ham med til den lokale helsestasjonen neste dag, men hadde ikke råd til å kjøpe de nødvendige medisinene. Derfor måtte mor og sønn dra hjem igjen uten å ha fått hjelp.

– Jeg har født tolv barn, men seks av dem har dødd. Jeg vet ikke hvorfor de døde. Nå er jeg redd for Modiba, for han ser ut slik flere av de andre barna mine så ut før de døde. Det siste barnet jeg mistet var fem måneder gammelt. Det var også en gutt. Han døde tidligere i år, forteller Awa.  

Foto: Redd Barna/Jonathan Hyams
Awa sitter på helsestasjonen med lille Mobida på fanget og venter på å få medisiner og næringsrik peanøttmasse til den akutt underernærte treåringen.

Akutt behov for behandling

Da Redd Barna hørte at Awa ikke kunne kjøpe medisinene og den spesielt næringsrike peanøttmassen plumpy-nut som Modiba trengte for å bli frisk igjen, kjørte vi dem tilbake til helsesenteret og betalte for medisinene.

Da veide Modiba bare fem kilo og var 70 cm høy. Det er 20 centimeter kortere enn det som er vanlig for treåringer i Mali. Med det var Modiba ett av de mest underernærte barna helsearbeideren vår har sett. I tillegg til å være akutt underernært, viste det seg også at den lille gutten hadde malaria.

Takket være behandlingen og medisinene han får nå, vil Mobida høyst sannsynlig overleve.

Foto: Redd Barna/Jonathan Hyams
På helsesenteret blir Mobida veid og målt. Han er akutt underernært og lider i tillegg av malaria.

Tørke ga elendige avlinger

Ikke alle er like heldige. Selv i et normalår dør rundt 645 000 barn i Sahel-området vest i Afrika på grunn av årsaker som lett kunne vært unngått eller behandlet. 226 000 av disse dødsfallene er direkte knyttet til underernæring. På grunn av tørke i fjor, har avlinger slått feil i år. Det har ført til at matprisene har gått rett til værs på markedene.

– Avlingen var elendig i fjor så nå lider vi. Regnet uteble. Også hadde vi ingen okse til å trekke plogen, så vi fikk ikke dyrket jorda vår så godt. For noen måneder siden gikk vi tomme for mat, så nå må vi kjøpe all maten vår på markedet. Men prisene har steget, så vi måtte selge to av geitene våre for skaffe noe å spise, sier Awa.

Nødhjelpen er i gang

Så langt har mer enn 120 000 mennesker i Sikasso-området fått nødhjelp av Redd Barna. Vi jobber helhetlig for at de rammede av matkrisen skal kunne overvinne problemene tørken og matmangelen fører med seg.

Redd Barna jobber med ernæring, helse, utdanning, barns beskyttelse samt tilgangen til sanitæranlegg og rent vann. I tillegg har vi delt ut såkorn for å hjelpe folk i gang igjen med jordbruket etter fjorårets tørke.

Foto: Redd Barna/Jonathan Hyams
– Jeg har født tolv barn, men seks av dem har dødd. Nå er jeg redd for Modiba, for han ser ut slik flere av de andre barna mine så ut før de døde. Det siste barnet jeg mistet var fem måneder gammelt. Det var også en gutt. Han døde tidligere i år, forteller Awa.