Foto: Getty Images/Jensen Walker
Redd Barnas nødhjelpsekspert Steve McDonald er er på plass i byen Asahi, som er hardt rammet av naturkatastrofen. Her skal vi opprette barnevennlige sentre der barna kan få psykososial hjelp til å takle de dramatiske opplevelsene de siste døgnene.

– Vi er svært bekymret for barna i de tsunamirammede områdene. De er utsatt for en trippel fare: Jordskjelv, tsunami og nå også en ulykke i en atomreaktor, sier Steve McDonald, som leder Redd Barnas nødhjelpsoperasjon i Japan.

De offisielle dødstallene stiger nå time for time. Japansk politi frykter at så mange som 10 000 mennesker skal være omkommet i Miyagi-området alene.

Evakueringssentre blir satt opp i dette området og langs hele den tsunamirammede kyststripen for at folk som har mistet hjemmene sine skal få tak over hodet. Nattetemperaturene går ned mot null grader, så det er viktig at barn ikke må tilbringe natten under åpen himmel. Det er også viktig at barna får et sted å være mens foreldrene registrerer seg for å få hjelp fra myndighetene.

Foto: REUTERS/Yuriko Nakao fra AlertNet
En gutt leker med en ballong for å få tiden til å gå i et evakueringssenter i Kawamata i den hard rammede provinsen Fukushima.

Nødhjelp til de som har mistet alt

 – Vi vil starte opp barnevennlige sentre i de hardest rammede områdene. Her kan barna leke trygt sammen med jevnaldrene mens foreldrene får tid til å begynne den møtsommelige prosessen med å bygge opp familiens hverdagsliv igjen, sier McDonald.

Våre nødhjelpseksperter setter opp sitt hovedkvarter innenfor 100 kilometer radiusen fra atomkraftverket i Fukushima hvor eksplosjonen har vært. 170 000 mennesker er evakuert ut av en 20 kilometer radius rundt atomkraftverket.

 – Vi har nå kommet oss inn i Asahi by. Der har vi besøkt flere evakueringssentre, blant annet en barneskole som nå er hjemmet til 400 familier. Der snakket jeg med familier som har mistet hjemmene sine og alt de eier i tsunamibølgene. Jeg møtte også familier som har begynt å berge det de kan fra ruinene av hjemmene sine. En mor fortalte meg at det barna trenger nå er leker og bøker. Det er i evakueringssentre som dette at vi vil sette opp de barnevennlige lekesentrene våre, forteller lan Woolverton, en av våre nødhjelpseksperter i Japan.

Foto: REUTERS/Toru Hanai fra AlertNet
Hjelpearbeidet i Japan er svært vanskelig fordi mange veier er ufremkommelige, data- og telefonnettet er nede i deler av landet. Mange mangler også tilgang til strøm og rent vann.

Livredde barn trenger hjelp

Barna han har snakket med bærer tydelige preg av de dramatiske opplevelsene under det kraftige jordskjelvet, tsunamien og de utallige etterskjelvene. Hele familier har problemer med å få sove. Og mange barn er redde. 

– Vi vil sikre at barn som har kommet bort fra foreldrene sine i kaoset blir gjenforenet med familiene, og at de kan være på et stabilt og trygt sted. Hvis vi kan normalisere hverdagen til barna, kan vi forebygge traumer og langvarige psykiske skader etter de dramatiske opplevelsene. Det gjør vi gjennom de barnevennlige lekesentrene. Barna jeg har snakket med sier at de veldig gjerne vil tilbake på skolen så de kan være sammen med vennene sine. Mange barn er veldig redde fordi de ikke vet hva som har skjedd med vennene deres, sier Ian Woolverton.

Redd Barna har et godt samarbeid med lokale myndigheter, Røde Kors og andre hjelpeorganisasjoner.  

Foto: REUTERS/Jo Yong-Hak fra AlertNet
Miyagi-distriktet er hardt rammet. Japansk politi frykter at så mange som 10 000 mennesker skal være omkommet her alene. Her er hele landsbyer er feid vekk av tsunamien. Og byen Minamisanriku er nesten vekkradert.