Foto: AP
Fredsprisvinner Liu Xiaobo sitter fortsatt fengsel, fordi han vil ha et mer åpent og demokratisk Kina.

- Redd Barna er en rettighetsorganisasjon, som arbeider for å fremme barns menneskerettigheter. Vi jobber også med barn som aktører i fredsarbeid. Det at Xiaobo får fredsprisen, betyr mye for vårt rettighetsarbeid, sier Tove R. Wang, generalsekretær i Redd Barna.

- Liu har i mer enn to tiår vært et av de fremste symbol for den brede kampen for menneskerettigheter i Kina, sa Nobelmoiteens leder, Thorbjørn Jagland.

Nominert flere ganger

Liu Xiaobo er en kinesisk litteraturanmelder og regimekritiker. Fire ganger har han vært nominert til Nobels fredspris. Han sitter i fengsel, og vet ikke at han er nominert i år. 1. juledag i fjor ble han dømt til elleve års fengsel for undergravende virksomhet. Han er medforfatter av «Charter 08»-initiativet, et åpent brev signert av over 300 intellektuelle, journalister og advokater. Oppropet inneholder en lang rekke krav til politiske reformer, demokratisering av lovgivningsprosessene og respekt for menneskerettighetene og enkeltindividet. Xiaobo var lenge kjent som en frittalende kritiker av Kinas kommunistiske parti og var aktiv i protestene på Den himmelske freds plass i 1989, noe som førte til at han ble fengslet to år senere. På 90-tallet ble han igjen fengslet for sine politiske aktiviteter i demokratibevegelsen.

- De siste ti år har Kina hatt en økonomisk framgang det knapt finnes maken til i historien, og landet har nå verdens nest største økonomi. Hundrevis av millioner mennesker er løftet fra fattigfom. Også muligheten for politisk deltagelse har økt. Med Kinas nye status må det følge økt ansvar, sa Jagland i sin tale.

Foto: FameFotografene
Generalsekretær Tove R. Wang gratulerer den kinesiske opposisjonelle Liu Xiaobo med fredsprisen.

Årlig fredsprisfest

- Artikkel 35 i Kinas grunnlov sier ”borgere i folkerepublikken Kina skal nye godt av talefrihet, forsamlingsfrihet og demonstrasjonsfrihet. I praksis har vi sett at disse frihetene er klart begrenset for Kinas innbyggere, fortsatte Jagland.

Han viste til at Liu Xiaobo i to tiår har vært en sterk talsmann for at grunnleggende menneskrettigheter også skal gjelde i Kina. Selv er årets fedsprisvinner ennå uvitende om utnevnelsen. Jagland fortalte at Nobel-komiteen ikke har klart å få tak i hverken Liu Xiaobo eller hans kone på telefon, og at de derfor har bedt kinesiske myndigheter overbringe beskjeden.

Redd Barna skal også i år arrangere en fredsprisfest for vinneren, når prisen deles ut 10. desember. Mange barn deltar i planleggingen av årets fredsprisfest. Nobels fredspris er en av fem priser som ble opprettet av svensken Alfred Nobel i hans testamente av 27. november 1895. Nobels fredspris ansees å være verdens mest prestisjetunge fredspris.