Foto: Redd Barna/Andrea Gjestvang
Barn frykter at foreldrene skal få vite at de i utgangspunktet har sendt bilder av seg selv, og derfor går de med på å sende flere bilder. Illustrasjonsfoto: Andrea Gjestvang

De siste dagene har det vært stor medieomtale om en lege som har lurt mindreårige jenter til å sende seksualiserte bilder av seg selv. Mannen har utgitt seg for å være en jevnaldrende jente med samme interesser som de fornærmede.

Det startet med utveksling av uskyldige bilder, og etter hvert fikk han jentene til å sende grovere seksualiserte bilder og filmer av seg selv.

Tips Kripos

Etterforskningsleder Terje Rishaug sier at det trolig er langt flere ofre, ifølge VG. Derfor oppfordrer han både unge og voksne som kan ha vært i kontakt med mannen om å tipse politiet på www.tips.kripos.no.

- Det er viktig å få avdekket omfanget av denne saken. Alle barna som er involvert i saken bør få støtte og oppfølgning, fordi noen kan påta seg skyld og ansvar for det som har skjedd siden de har vært aktive og sendt bilder selv. At politiet får etterforsket omfanget av slike saker er jo også viktig for å forebygge nye tilsvarende overgrep mot barn, sier rådgiver i Redd Barna Kaja Hegg.

Foto: Paul Weaver
Politiet oppfordrer både unge og voksne som kan ha vært i kontakt med overgriperen om å tipse politiet på www.tips.kripos.no.

Følg opp barnas nettbruk 

- Saken viser at foreldre må ta enda større ansvar for å følge opp hva barna gjør og hvem de er i kontakt med på nettet, understreker Hegg.

Mange barn kjenner godt til nettvettreglene, men det er fort gjort å glemme dem. For barn kan nye kontakter raskt framstå som nærstående personer, i denne saken var den nye kontakten en jevnaldrende jente med samme interesser. I en trygg hjemmesituasjon er det å sende private og utleverende bilder av seg selv ikke forbundet med risiko.

- Saken er typisk i den forstand at legen har brukt en eller flere fiktive identiteter til å komme i kontakt med jentene. Det er også typisk at man starter med uskyldige bilder og deretter bruker de bildene igjen som et pressmiddel til å få tak i grovere materiale. Frykten for at foreldre eller venner skal se bildene er effektive midler for å få noen til å sende enda grovere bilder, sier Hegg. 

Foto: Andrea Gjestvang
Barn må lære at personer de ikke har møtt, kan ha fiktive identiteter på nettet.

Overgrep mot barna

Redd Barna mener saken er alvorlig fordi så mange små barn er involvert.

Organisasjonen vil synliggjøre at dette er grove krenkelser mot barna, selv om mannen og barna ikke har møttes ansikt til ansikt, og selv om motivet ifølge mediene har vært økonomiske.

- Det er uansett overgrep mot barna. Han har lurt jentene til å sende bilder, og han har planlagt at det igjen skal spres. Dette er en tilleggsbelastning for barn, fordi bildene kan eksistere på nettet i lang tid, sier Hegg.

Barn må lære at det som foregår på nettet ikke er privat, men offentlig.

- Kanskje det å kle av seg foran skjermen kan sammenlignes med å kle av seg på et offentlig sted? Vi må fortsatt lære barna å forstå at personer de ikke har møtt ansikt til ansikt kan ha fiktive identiteter, understreker Kaja Hegg.