Foto: Redd Barna
Redd Barna og en rekke andre hjelpeorganisasjoner frykter nå at situasjonen utvikler seg fra krise til katastrofe for flyktningene fra delstatene Sør-Kordofan og Blånilen i Sudan og for folk som er på flukt innad i Sør-Sudan, som her i Akak.

Den kommende regntiden i Sudan og Sør-Sudan vil gjøre de allerede elendige forholdene i flyktningleirene enda verre. Samtidig vil regnet, som allerede har begynt i enkelte områder, gjøre mange veier ufremkommelige. Det vil føre til at folk ikke kommer seg unna ustabile områder og at hjelpeorganisasjonene vil få store problemer med å få frem nødhjelpen til isolerte steder. Redd Barna, Oxfam, Christian Aid, International Rescue Committee og Refugees International frykter at konsekvensen skal bli mer sult og sykdom.

Bred tilgang for nødhjelp, full bevegelsesfrihet for folk og muligheten til å plante dette årets avling er avgjørende for å redde liv. Dette vil ikke være mulig før kampene mellom og innen de to landene opphører.

– En livsfarlig kombinasjon av konflikt, økende priser på mat og bensin og alvorlig mangel på kontanter har en ødeleggende effekt på sivilbefolkningen i både Sudan og Sør-Sudan. Nå som regntiden er på vei, kunne ikke situasjonen vært mer kritisk. Vi har et desperat behov for at kampene skal stoppe så vi kan få humanitær adgang og barna kan få beskyttelse fra vold, nød, rekruttering til væpnede grupper og et liv på flukt, sier Redd Barnas landdirektør i Sør-Sudan Jon Cunliffe.

Foto: Redd Barna/Jenn Warren
Konflikten og sulten i Nord-Kordofan og Blånilen har drevet 151 000 mennesker på flukt over grensen til Sør-Sudan og Etiopia. Her måler en av våre helseeksperter hvor underernært et barn er.

Kamper kan føre til matmangel

Rapporter fra de to delstatene Sør-Kordofan og Blånilen i Sudan forteller at kamper og manglende stabilitet har ført til at folk ennå ikke har fått sådd. Det kan føre til matmangel til høsten. Usikkerheten gjør også at barna ikke går på skolen. Det er viktig at hjelpeorganisasjonene får tilgang til alle områdene før regnet gjør det enda vanskeligere å få inn nødhjelpen til lokalsamfunnene.

Konflikten og sulten i Nord-Kordofan og Blånilen driver et rekordstort antall mennesker på flukt over grensen til Sør-Sudan og Etiopia. Så langt har cirka 151 000 mennesker flyktet til nabolandene. På en enkelt dag tidligere denne måneden kom 700 mennesker til flyktningleiren Yida i Sør-Sudan. I april kom det i snitt 287 flyktninger til denne leiren hver dag, og i mars og februar lå dette tallet på 83. Til sammen bor det nå nesten 30 000 mennesker i Yida flyktningleir.

– De som har kommet til leiren de siste ukene er synlig utslitt og underernærte etter å ha gått i fire-fem dager med lite mat og vann. Noen av barna er akutt underernærte. Kvinner blir voldtatt og overfalt – både på veien og etter at de kommer frem. Frykt for å sulte vil høyst sannsynlig sette i gang en ny bølge med flyktninger de kommende ukene, når folk prøver å komme seg ut av områdene før regnet gjør reisen over grensen enda mer besværlig, sier feltkoordinator Ibrahim Kallo fra International Rescue Committee i Yida.

Fra vondt til verre

I flyktningleiren Jamam i Sør-Sudan, sliter hjelpeorganisasjonene med å sikre de 37 000 flyktningene som bor der vann. Hver person får nå bare fem liter vann om dagen. Det er mye mindre enn det minimum som de internasjonalt anerkjente nødhjelpsstandardene krever. Til tross for hydrologiske undersøkelser og mange forsøk på å bore nye brønner, har det ikke lyktes hjelpeorganisasjonene å finne vann der. Det betyr at alle flyktningene må flyttes. Regnet vil gjøre hele denne prosessen vanskeligere, og vil også kunne føre til flommer og spre sykdommer

Hjelpeorganisasjonene Redd Barna, Oxfam, Christian Aid, International Rescue Committee og Refugees International er også bekymret for at forsyningslinjene til flyktningleirene skal bli kuttet. Det vil begrense vår evne til å få inn medisiner og annen livsviktig nødhjelp. Dårlig sikkerhet i Unity-provinsen i Sør-Sudan, hvor begge disse flyktningleirene ligger, har allerede ført til at noen humanitære organisasjoner har evakuert sine ansatte fra området. De vurderer nå i stedet å bringe inn varene med fly fra Sør-Sudans hovedstad Juba. Det vil bli veldig dyrt og kan lett føre til forsinkelser.

– Etter mer enn ti måneder med kamper og uten tegn til fred, er vi på vei fra krise til katastrofe. Regntiden kan gjøre livet for flyktningen uholdbart. I tillegg vil det føre til stor fare for for vannbårne sykdommer. Verden må våkne opp og se den sanne prisen for konflikten for mennesker som allerede har lidd seg gjennom så mange år med krig, sier Oxfams assisterende landdirektør i Sør-Sudan Johnson Byamukama.

Foto: Redd Barna
– Etter mer enn ti måneder med kamper og uten tegn til fred, er vi på vei fra krise til katastrofe. Regntiden kan gjøre livet for flyktningen uholdbart, sier Oxfams assisterende landdirektør i Sør-Sudan Johnson Byamukama.