Foto: Redd Barna/Tue Jakobsen
På grunn av krigen i Syria bor Ali nå i flyktningleir i den kurdiske delen av Irak. Uroligheter der gjør det vanskelig, men Ali velger å være positiv.

- Vi kom til Domiz-leiren i den kurdiske delen av Irak i september 2012, forteller Ali. – Da hadde vi reist fra Damaskus. Vi rakk ikke å ta med oss noe annet enn smykkene vi hadde som sparing. De ble stjålet fra oss allerede på grensa ut av Syria. 

På flukt i over to år

Ali har to barn: Idris på sju år og Salah på elleve. I over to år har de levd på flukt – den første tiden med veldig begrenset tilgang på vann og mat. Nå går det bedre. 

- Jeg husker dagen vi flyttet hit fra en annen leir. Det var et voldsomt regnvær, og da vi kom fram fantes det ingen telt vi kunne bo i. Derfor måtte vi flytte inn hos en annen familie. Det var ikke noe vann, ikke elektrisitet og ingen tjenester som helseklinikker, forteller han. – Jeg var veldig bekymret for barna mine i begynnelsen. 

Bedre livssituasjon

Foto: Redd Barna/Tue Jakobsen
Sju år gamle Idris er mest glad for å ha lært seg hele det engelske alfabetet allerede første skoleår.

Etter fem dager fikk Ali og hans familie et eget telt. Etter hvert fikk de også stabilt fungerende elektrisitet og vanntilførsel, og han har snekret en enkel bygning familien kan sove i. Det fungerer bedre som ly for sol og regn. Utenfor inngangen vokser det mynte og basilikum, noe Ali stolt viser frem. 

- Vi har det mye bedre nå. Før var det et hardt liv, men her kan barna gå på skolen og vi har vann og elektrisitet. Vi bor bedre, og livssituasjonen vår er generelt mye mer komfortabel. Det gjør at barna er gladere, sier Ali fornøyd. 

Skolen er best i verden

Det mangler fortsatt barnehage og lekeplass i leiren, men familiene i Domiz er glade for at barna slipper å være redde når det spraker fra det elektriske anlegget og at de eldre har en skole å gå til. Det er også datteren hans Idris på sju år. 

- Jeg går i første klasse, og jeg syns skolen er best i verden, sier hun. – Jeg liker ekstra godt å lære kurdisk og engelsk. Og jeg kan hele alfabetet på engelsk allerede!

Uroligheter i Irak

Foto: Redd Barna/Tue Jakobsen
Salah er elleve år og mener det er relativt trygt i familiens nye hjem i Domiz flyktningleir.

Tidligere i sommer ble byen Mosul i Nord-Irak beleiret av den såkalte ekstremistgruppa ISIL, og urolighetene sprer seg. Alis familie har merket kampene i regionen, men velger å ikke være bekymret for egen sikkerhet.  

- Vi er alle lei oss for situasjonen og kampene som pågår, og vi føler for familier som nå flykter, sier Ali. – Usikkerheten gjør blant annet at prisene på drivstoff går opp, og sånt merker vi godt. Det er færre strøjobber, og jeg har mindre inntekt enn før. Så det er ingen tvil om at dette påvirker vår livssituasjon, sier han. 

- Men det er fortsatt bedre her, skyter 11 år gamle Salah inn. – Jeg føler meg tryggere her. Tryggere enn hjemme og tryggere enn i den andre flyktningleiren. 

Redd Barna møtte familien første gang i august 2013, da de fikk hygiene- og helsehjelp i flyktningleiren.