Foto: Skjermdump, NRK1
- Redd Barna frykter en økning i angrep på skoler og utdanningsinstitusjoner, uttalte kommunikasjonssjef Monica Sydgård på Morgennytt onsdag.

Angrep, eller trusler om angrep på skoleelever, lærere eller ansatte, slik det vi har sett i Nigeria, forekommer i stor skala, over hele verden, viser rapporten «Education Under Attack 2014».

Rapporten, lansert tidligere i vår, viser en økning i antall dokumenterte angrep på skoler i perioden 2009 til 2013.

 – Afghanistan, Pakistan, Sudan, Somalia og Colombia er ifølge rapporten landene som er “svært hardt rammet”. Det betyr at det er registrert minst 1000 angrep på skoler, universiteter, studenter eller ansatte eller tilfeller der skolebygg blir brukt til militær aktivitet mellom 2009 og 2012, uttalte kommunikasjonssjef i Redd Barna Monica Sydgård til NRK Morgennytt onsdag.

Se innslaget her (Innslaget sendt klokken 8.13.30).

Frykter økning i angrep

Bortføringen av over 200 skolejenter i Nigeria vekker kraftige reaksjoner verden over. Angrepet 14. april er nok et eksempel på at barn blir brukt kynisk i krig og konflikt.

– Vi er forferdet over bortføringen av jenter fra skolen i Nigeria. En skole skal være et trygt sted å være for alle.  De ansvarlige må umiddelbart å sørge for at jentene blir gjenforent med sine familier, ber Sydgård. 

Nå frykter hun at det vil komme flere liknende angrep i tiden framover.

– Redd Barna frykter at det skjer en økning av angrep på skoler, slik vi har sett i Nigeria de siste ukene. Uroen for en økning i angrep på skoler er blant annet basert på rapporten om angrep på skoler, laget av GCPEA (Global Coalition to Protect Education from Attack), som blant andre Redd Barna er en del av, sier Sydgård.

Dette må gjøres

Mye kan gjøres for å bedre barns muligheter til en trygg og god skolegang i framtiden.

– Alle lands myndighetene må innføre lover og slutte seg til retningslinjer som forbyr militær bruk av skoler, straffeforfølge angrep og sikre at skoler ikke bli angrepet, sier kommunikasjonssjef Monica Sydgård til NRK.

I tillegg behøves en markant økning i satsning på utdanning i bistanden.

– I dag brukes under 2 prosent av den humanitære internasjonale bistanden til utdanning. Dette er ikke godt nok og må trappes opp, sier Sydgård.

Foto: GCPEA
Landene i mørk rødt er definerte som "svært hardt rammet" av angrep på skoler og utdanningsinstitusjoner.