Foto: Redd Barna
Redd Barnas kontor i Kathmandu ble kraftig preget av tirsdagens skjelv. Korina befant seg her, i sjuende etasje, da jordskjelvet inntraff.

I dag våknet Nepal til nok en dag med sorg. Jordskjelvet som rammet tirsdag blir betegnet som et etterskjelv, men målte hele 7,4 på Richters skala. Det kom drøyt to uker etter skjelvet 25. april, som til nå har tatt minst 8 000 menneskeliv.

Vår kollega Korina Szkudlarek jobber i Redd Barnas nødhjelpsrespons etter det første skjelvet. Hun befant seg på Redd Barnas kontor i Kathmandu i sjuende etasje, da skjelvet inntraff tirsdag. 

- Det var som å være i en båt midt i stormen, forteller hun. - Det svaiet i alle retninger til høyre og venstre og fram og tilbake, så det eneste man kan gjøre er å finne noe å sitte under og gjøre seg så liten som mulig.

Frykten for å sove hjemme

Bildet fra kontoret Korina befant seg, sier sitt om hvor sterkt skjelvet var. Redd Barna har fått bekreftet at alle ansatte i Nepal har overlevd, men de psykiske påkjenningene av nok et kraftig skjelv er vanskelig å forestille seg. 

- Det ble en tøff dag for mange her i går, forteller Korina. - Flere var svært redde og fikk panikk rett etter skjelvet. Jeg så noen som gråt, men får inntrykk av at folk hjelper hverandre så godt de kan. 

Mange har tilbrakt nok en natt i telt i de rammede områdene. Noen har rett og slett ingen valg, fordi husene deres er ødelagt. Andre er redde for etterskjelv, og føler det er tryggere å sove ute i hager og på gata. Det ble meldt om flere etterskjelv i natt av mindre styrke, men i dag gir Korina inntrykk av at folk vil tilbake til normalen igjen.

Ekte helter fortsetter

Foto: Redd Barna
Korina Szkudlarek dro til Nepal for å bidra i nødhjelpsresponsen etter første jordskjelvet inntraff 25. april. Tirsdag opplevde hun et etterskjelv som målte 7,4 på Richters skala.

- Det var fint å se at alle klarte å komme seg ut raskt ut av kontoret i går, forteller hun. - Mange holdt hodet veldig klart og hjalp andre. Naturligvis var alle bekymret for sine nærmeste, barn og hjem. Lokalt ansatte fikk lov å dra hjem med en gang, men flere ble igjen, enten fordi de har et spesielt ansvar i tilfelle noe skjer, eller for å hjelpe til med å koordinere og passe på at ting går riktig for seg.

Redd Barna er utrolig glad for at alle våre medarbeidere i Nepal er trygge. Vi er også takknemlige og fulle av beundring over å høre at det kraftige skjelvet ikke stoppet jobben for barna som er hardest rammet. Korina forteller:

- I morgenmøtet i dag fortalte en fra responsteamet om 15 lokalt ansatte ved varehuset som først ba om å få dra hjem, men så etter en kort diskusjon seg i mellom, konkluderte med at de blir og fortsetter å laste opp medisiner i lastebilen. Denne skal ut i felt i dag og i morgen, og slik vil de klare å hjelpe flere tusen mennesker i nød. Det er ekte helter det!