Foto: Redd Barna/Ingrid K. Lund
- Lampa og tv-en på hotelrommet mitt gikk i gulvet, forteller Redd Barnas informasjonssjef Philip Crabtree etter torsdagens kraftige skjelv. Crabtree er i Japan på oppdrag for det internasjonale Redd Barna.

Philip Crabtree er informasjonssjef i Redd Barna, og er for tiden på oppdrag i Japan for det internasjonale Redd Barna. Torsdag kveld tok han bussen fra Tokyo til Sendai, hovedstaden i Miyagi som ble hardt rammet av jordskjelv og tsunami for fire uker siden. Bussen ankom Sendai klokka 22.30 lokal tid.

– En snau time senere satt jeg på hotellet ved PC-en da rommet begynte å riste kraftig. På det trange bordet gikk lampen i gulvet og TV-en måtte jeg redde idet den vippet over. Man kunne nesten se hvordan veggene i det trange hotelrommet ikke lenger sto vinkelrett til taket. Strømmen og nettforbindelsen ble borte, mens det ulte kraftig av alarmer ute, forteller Crabtree.

Ett av de kraftigste jordskjelvene

Foto: Redd Barna/Jensen Walker
Ødeleggelsene etter jordskjelvet og tsunamien er kolossale, og det vil ta flere måneder før japanske myndigheter får laget midlertidige boliger til de som har mistet hjemmene sine. Redd Barna vil bidra til hjelpearbeid og gjenoppbygging i lang tid framover.

Tre mennesker mistet livet som en følge av skjelvet, og over 100 mennesker skal være skadet. Jordskjelvet ble målt til 7,1, og er dermed ett av de kraftigste som har rystet Japan siden 11.mars. Det ble sendt ut et tsunamivarsel for kysten nord i landet, men dette ble senere trukket tilbake. Philp Crabtree forteller at dette var et så kraftig jordskjelv at det fikk selv japanerne til å riste på hodet.

– Nede i resepsjonen måtte jeg spørre sidemannen om dette var helt vanlig. Mange gjester hadde samlet seg. På sedvanlig vis holdt de roen, men to stykker kom bort til meg og spurte om jeg, som fremmed, var redd. Det var i så fall ikke rart, for dette var et kraftig skjelv.

Siden det enorme jordskjelvet og den påfølgende tsunamien nord i Japan har Redd Barna jobbet med å bedre forholdene for barn som er rammet. Vi har opprettet flere barnevennlige områder på evakueringssentrene der mange er nødt til å være i flere måneder framover. Dette er viktig for å gi barna psykososial støtte og hjelpe dem med å takle den vanskelige situasjonen de og familiene deres er i. 

Situasjonen én måned etter katastrofen

Philip Crabtree skal de neste dagene reise rundt i områdene nord i Japan, og se hvordan situasjonen er én måned etter den ødeleggende naturkatastrofen som etterlot minst 27 000 døde og savnede. Men etter torsdagens jordskjelv må Redd Barnas ansatte vurdere sikkerheten før de kan fortsette arbeidet i området.

– Utover natten snakket jeg med kolleger her i Sendai. Fredagens planer blir endret og det blir møte på kontoret istedet for programbesøk. Alt arbeidet innstiles foreløpig av hensyn til sikkerheten til de ansatte, forteller Crabtree.Les Philips blogg fra Japan her >