Foto: Redd Barna/Kari Magnussen
Søstrene Indira og Hamida er ofte på senteret sammen med moren sin. - Det er supert!, sier Indira.

– Jeg har vært ofte her på senteret helt siden det åpnet i 2009. Jeg bader, spiser, leker, tegner –alt! Det er helt supert å være her, sier Indira (10).

Hun og søsteren Hamida (11) er to av barna som bruker senteret jevnlig, sammen med moren og flere av søsknene. Når vi besøker senteret har de nettopp vasket seg, og det er det tid for å spise. Indira bor sammen med sju søsken, foreldrene og bestemoren, og går i 3. klasse på skolen. Men hun liker seg best på senteret.

Familier uten inntekt

Krigen i Bosnia-Hercegovina fra 1992-1995 ødela økonomien i landet, og i dag krever landets enorme byråkratiske system mye av statskassa. Arbeidsledigheten er på 44 prosent, og enda høyere blant unge. Mange får inn noen kroner på å selge alt fra strikkede sokker til ballonger ute på gatene i byene. Men fortsatt strever mange familier med å få endene til å møtes, og ofte blir barna sendt ut for å tigge eller jobbe.

Redd Barna i Bosnia-Hercegovina så de stadig flere barna som vasket vinduer på biler eller solgte ting i Sarajevos gater. Særlig fra 2009 var det en merkbar økning fordi finanskrisen hadde nådd Balkan.

Så behovet

Foto: Redd Barna/Kari Magnussen
Konsentrert lek på dagsenteret i Sarajevo.

– Vi så at det ble et økende antall barn ute i gatene. Flere av dem er rombarn, og noen er ikke en gang registrert av myndighetene. Dermed får de ikke tilgang til skole og helsetilbud, slik de har krav på. Dette ville vi gjøre noe med, forteller Bjørn Hagen, som har ledet Redd Barnas arbeid i Bosnia-Hercegovina de siste årene.

For å få barna bort fra gatene og inn på skole tok Redd Barna initiativ til å opprette et dagsenter for gatebarn i den bosniske hovedstaden. Hit kan de komme for å spise, dusje, leke og snakke med voksne hvis det er noe som plager dem. De får også enkel undervisning, slik at overgangen til å begynne på skole blir lettere.

Sørget for bolig

Foto: Redd Barna
Det forrige huset Mirela og barna bodde i var falleferdig og ikke et egnet sted å bo.

– Det kommer stadig nye barn hit, særlig de siste tre månedene. Det skjedde noe på nyåret, både at økonomien i landet forverret seg, og at senteret har blitt bedre kjent ute blant folk. Vår stab er ute i gatene for å se etter barn som trenger et slikt tilbud som vi har her, sier daglig leder for senteret, Kanita Kulic.

I tillegg til å sikre at myndighetene registrerer barna og gir dem skoleplass, jobber senteret mot trafficking og utnytting av barn. De besøker også familier for å se om de trenger hjelp med mat, bolig eller andre grunnleggende ting.

Fembarnsmoren Mirela har fått avgjørende hjelp fra senteret. Hun og barna bodde i et falleferdig hus uten vinduer. Det var en helt uholdbar situasjon, og direkte livsfarlig når gradestokken krøp ned mot 25 minus på vinteren.

– Jeg er veldig takknemlig for all hjelpen jeg har fått. Uten dem hadde vi ikke klart oss, smiler Mirela, mens de to yngste barna hennes leker på gulvet i stua i deres nye hjem.

Redd Barna grep inn for å sikre en varm og trygg bolig til familien. De eldste barna går i dag på skole, og de yngste er med moren til dagsenteret nesten daglig.

Utvider tilbudet

I dag er det fire slike sentre i de største byene i Bosnia-Hercegovina. Redd Barna samarbeider tett med myndighetene med et mål om at de på sikt skal overta driften. På den måten kan prosjektet Redd Barna startet bli en permanent ordning som vil gagne de fattigste barna i landet. Sosialdirektøren i Sarajevo, Mirsada Poturkovic, sier behovet for slike sentre vil bli enda mer merkbart i tiden som kommer.

– Nøyaktig hvor mange barn som jobber ute i gatene vet vi ikke, for det varierer med sesongene. Men det siste året har vi sett et økende behov for dette tilbudet på grunn av situasjonen i Europa. Vi vil trenge flere sentre, både for barn her i Bosnia, og for barn som kommer fra andre land. Hvis vi får lovfestet et slikt tilbud for barn fra fattige familier vil pengene komme etter, forklarer Poturkovic.

Foto: Redd Barna/Kari Magnussen
I dag bor Mirela og barna Jasmin (2), Sandra (6) og Sabina (13) i et nytt, varmt og trygt hus oppe i åssiden av byen. Redd Barna i Bosnia-Hercegovina hjalp til med å få flyttet familien til en bedre bolig.