Foto: Maria de la Guardia / Redd Barna

Mer enn 4500 mennesker er behandlet for diaré og langt flere for dehydrering. I tillegg er 14.000 barn under fem år alvorlig akutt underernærte. Disse har 6,3 ganger større sjanse for å dø av sykdommer som kolera, fordi de ikke klarer å overleve diaré.

- Forholdene ligger til rette for en stor helsekrise. Titusenvis av mennesker sover fortsatt under åpen himmel. Områdene er skitne, det er forurenset vann overalt og svært dårlige nivåer av ernæring og hygiene, sier Redd Barnas helse- og nødhjelpssjef i Dhaka, Dr. Unni Krishnan.

Hjelpen kan ikke komme fort nok

Lokalsamfunnene i Bangladesh har gjort en uvurderlig innsats. De er imøtekommende og deler ut mat og vann. Myndighetene jobber døgnet rundt for å hjelpe nyankomne flyktninger – de fleste svært utmattet og sultne etter å ha gått i flere dager. Konfliktens hastighet og omfang fører likevel til kaos og folk er desperate. Det er behov for mer mat, rent drikkevann, sanitet og hygieneartikler.

Foto: Maria de la Guardia / Redd Barna
Fatima (9) flyktet sammen med sine to yngre søsken. De mistet foreldrene i konflikten, men ble gjenforent med bestemoren da de kom til Bangladesh.

- Tilgang til rent drikkevann og hygieneprodukter er helt kritisk for å redusere risikoen for et sykdomsutbrudd. Det jobbes døgnet rundt for å imøtekomme alle behovene, likevel har katastrofens hastighet og omfang gjort at vi hele tiden jobber mot klokka, sier Dr. Krishnan.

Redd Barna er i forberedelsene med å sende ni helseteam til Cox’s Bazar, et område hvor over 430.000 rohingyaer har ankommet den siste måneden. Organisasjonen har også trappet opp distribusjonen av grunnleggende hygieneprodukter som såper, bleier og bøtter, samt mat, vannrensetabletter, kjøkkenredskaper og presenninger.

Situasjonen svært kritisk for barn

Søren Pedersen, Redd Barnas regionleder i Asia og Latin-Amerika, sier at en viktig oppgave for Redd Barna er å registrere alle barna som har kommet bort fra foreldrene sine og som trenger beskyttelse. Så langt er det identifisert 1267 enslige barn. De forteller om kaotiske situasjoner og følelser av panikk og angst. At de er alene gjør dem ekstra sårbare. De har større risiko for å bli utsatt for vold, overgrep og menneskehandel.

Av 501.800 rohingyaer som har flyktet den siste måneden er 60 prosent barn. De fleste er svært traumatiserte og trenger umiddelbar hjelp, slik at de kan gjenoppbygge livene sine.

Dette gjør Redd Barna i Bangladesh

Foto: Maria de la Guardia/ Redd Barna
Redd Barna deler ut ris til rohingyaflyktningene i Cox's Bazar, Bangladesh.

Redd Barna er en av få organisasjoner tilstede i Bangladesh, hvor barna får tett oppfølging mens det jobbes på spreng for å finne overlevende familiemedlemmer til barna som er alene. En del av Redd Barnas respons er å distribuere mat, vann, klær og skoleutstyr, samt presenninger, kjøkkenredskaper og hygienepakker. Redd Barna har også satt opp områder i leirene hvor barn kan leke og være trygge.