Foto: Redd Barna/Philip Crabtree
Ladhan er en av flere millioner mennesker i Øst-Afrika som er avhengig av å få matvarehjelp for at familien ikke skal sulte. Redd Barna jobber for at flere land skal være bedre forberedt og forhindre nye sultkatastrofer.

- Ingen barn burde dø av sult i 2011. Det er hjerteskjærende å se barn i treårsalderen veie like mye som nyfødte barn gjør i Norge. Vi må gjøre det vi kan for at dette ikke skjer igjen, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Erklæringen er en oppskrift mot sult og skisserer fem viktige tiltak som regjeringer i både rike og fattige land bør ta for å hindre at folk sulter som følge av tørke, høye matvarepriser og konflikt. Tiltakene innebærer å trappe opp arbeidet med å forebygge katastrofer, støtte lokal matproduksjon, sikre helse, utdanning og beskyttelse til de fattigste, sørge for mat som alle har råd til, og redusere væpnede konflikter.

En varslet katastrofe

Foto: Redd Barna/Kari Magnussen
Somaliske flyktninger venter på å bli registrert i Dolo Ado, Etiopia. Ett av tiltakene i erklæringen mot sult er å begrense kriger og skaffe tilgang til å kunne hjelpe mennesker i konfliktområder.

- Vi må aldri tillate at folk sulter, noen ganger til døde, på grunn av en hungersnød som kan forebygges. Jeg håper denne erklæringen kan gjøre en forskjell, sier Kenyas statsminister Raila Odinga.

Opptil 750 000 mennesker på Afrikas horn står i fare for å dø av sult – millioner flere kan følge. De vil måtte bære på en arv av fattigdom, lidelse og tap av sitt livsgrunnlag. Den vonde sannheten er at alle visste om denne krisen, og den var mulig å forebygge. Vi har allerede kunnskapen som trengs for å stoppe denne typen tragedier og for å hindre at dette skjer igjen.

Håper flere land vil følge

Redd Barna har sammen med 25 internasjonale organisasjoner tatt initiativ til denne erklæringen. Personer som Jan Egeland, Desmond Tutu og David Miliband støtter også erklæringen.

- At barn og deres familier dør av sult er ikke akseptabelt og i strid med menneskerettighetene. Verdens ledere vet hva som må til for å stoppe sult. Redd Barna er glad for at Norge og Kenya støtter erklæringen. Nå må de gå i bresjen for å samle verdens ledere slik at sultkatastrofer blir en del av fortiden, sier Tove R. Wang, generalsekretær i Redd Barna.

Foto: Redd Barna/Kari Magnussen
- Ingen barn burde dø av sult i 2011. Det er hjerteskjærende å se barn i treårsalderen veie like mye som nyfødte barn gjør i Norge. Vi må gjøre det vi kan for at dette ikke skjer igjen, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim. Bildet er fra Dolo Ado, Etiopia. Barnet på bildet er ett år gammelt.