Foto: REUTERS/Abror Rizki fra AlertNet
På øya Sør-Pagai har mange mennesker mistet alt de eier i tsunamien.

Mandag kveld ble Mentawai, en øygruppe vest for Sumatra rammet av et jordskjelv. Jordskjelvet målte 7.2 på Richters skala, og førte til en tsunami, som traff store deler av Mentawais kystlinje. Lokale myndigheter evakuerte befolkningen, men på få minutter traff opptil tre meter høye bølger kysten. Minst 154 mennesker mistet livet og 400 er fortsatt savnet.

De påfølgende timene etter hovedskjelvet ble det målt ni etterskjelv med en styrke på 5.0 og høyere.

Vurderer behovene til lokalbefolkningen

Tsunamien har ført til store ødeleggelser, og lokale myndigheter har meldt om over 500 familier som har måttet flykte fra hjemmene sine.

Indonesiske myndigheter har bekreftet at de selv har kapasitet til å håndtere situasjonen. Redd Barna og flere andre hjelpeorganisasjoner vil likevel reise til øya for å vurdere behovene til barna og familiene deres.

Foto: REUTERS/Abror Rizki fra AlertNet
154 mennesker er meldt omkommet, 400 personer er fortsatt savnet og 500 familier har mistet hjemmene sine i tsunamien. Her bærer frivillige nødhjelp på den hardt rammede øya Sør-Pagai.

Redd Barna fortsetter å overvåke situasjonen og samarbeider med FN og andre humanitære organisasjoner i de berørte områdene.

Vulkanutbrudd på Java

Tirsdag morgen ble den indonesiske befolkningen igjen rammet, da hadde den aktive vulkanen Merapi som ligger på Sumatras naboøy, Java, et utbrudd. 24 mennesker er bekreftet omkommet.

En omfattende evakuering av området begynte umiddelbart, og hittil har 22 000 barn og voksne måttet flykte fra hjemmene sine.

- Jeg er bekymret for hva som kan bli fase to etter vulkanutbruddene. Hvis den utvikler seg slik den ser ut til å gjøre og det kommer flere utbrudd, vil vi komme til å måtte mobilisere hele Redd Barna, sier Søren Pedersen.

Foto: REUTERS/Dwi Oblo fra AlertNet
24 mennesker er bekreftet omkommet av vulkanutbruddet til vulkanen Merapi, som ligger på Sumatras naboøy Java. Her har foreløpig 22 000 mennesker måtte flykte fra hjemmene sine.

Han leder alt nødhjelpsarbeidet til internasjonale Redd Barna.

Indonesiske myndigheter har signalisert at de tar imot assistanse fra internasjonale organisasjoner. Redd Barnas nødhjelpseksperter er i gang med å evaluere situasjonen i de berørte områdene, og vurderer situasjonen for barna og deres familier i katastrofeområdene.

Redd Barna klare med nødhjelp

Redd Barna har hjelperasjoner på lager både på Java og Sumatra som vi er klare for levere ut dersom krisen utvikler seg.

- Vi har nødhjelpseksperter både lokalt og internasjonalt som er klare til å rykke inn i begge områdene, sier Lala Borja, Redd Barnas landsdirektør i Indonesia.

Barna er mest utsatt og sårbare i enhver naturkatastrofe. Redd Barna mener derfor det haster med å få hverdagen til barna tilbake til det normale.

Foto: AFP/Kris Hadiyanto
Tsunamien har feid bort hele landsbyer fra jordens overflate.