Foto: Lisbeth Michelsen
Digitale enheter i hjemmet gir hele familien mange nye medieopplevelser og mulighet til kreativ utfoldelse og læring. Men det er foreldrenes oppgave å legge til rette for at barna får en god start.

Stadig flere småbarn tar i bruk nettbrett til spill, lek og utforsking. Det krever mer av foreldrerollen, og derfor har Redd Barna sammen med åtte organisasjoner gått sammen om å gi informasjon og tips til foresatte for de aller yngste barna – de mellom null og seks år.

Tips og sjekklister

-Vi har jobbet for å sette søkelyset på ting som er lurt å tenke på når det gjelder tekniske innstillinger, og rammer for bruken i familien. Foreldre bør se på sin egen nettbruk, om det går utover kontakten med barna at foreldrene stadig sitter bak en skjerm, sier rådgiver Kaja Hegg i Redd Barna.

Heftet Småbarn og skjermbruk – en god start gir tips og sjekklister for foreldre som vil gi de minste barna en trygg og positiv begynnelse på sitt digitale liv.

Her er noen av rådene:

  • vær sammen med barnet om medieopplevelsene
  • tenk gjennom hvilke rammer for medie- og teknologibruk dere vil ha hjemme
  • sett deg inn i tjenester, innhold, teknologi og aldersgrenser
  • lær barna gode nettvaner tidlig – du er den viktigste rollemodellen!
Foto: Lisbeth Michelsen
En god start med felles opplevelser og veildedning fra voksne kan hjelpe barna til å få mange positive opplevelser. Gjennom å delta i aktivitetene blir du en naturlig person å snakke med hvis barnet opplever noe ubehagelig, eller noe morsomt.

Last ned veiledningsheftet og plakater her.

Ønske fra de frivillige

Frivillige i Redd Barna har vært pådrivere for arbeidet med nettvett må starte tidligere.
- Derfor ble jeg glad da jeg så at våre danske kollegaer hadde utviklet materiell for småbarnsforeldre, som vi kunne oversette og tilpasse norske forhold, sier Hegg.

Til sammen ni aktører har vært med på å utvikle materiellet, som i disse dager sendes ut til helsestasjoner i hele landet.

Nå forankres arbeidet hos Medietilsynets Trygg bruk-prosjekt, som har det nasjonale arbeidet for nettvett. Her kan man laste ned veilededningsheftet og plakater, samt bestille trykt materiale.

ExtraExpress og Nettrafikk har finansiert prosjektet.