Foto: Redd Barna/Elin Toft
- Barn fortjener bedre enn å vokse opp i vold, sier Redd Barnas koordinator i den meksikanske byen Tijuana, Rosa Razo.

Det pågår en blodig krig i Mexico, der myndighetene og narkokartellene slåss om makt og posisjoner. Midt i skuddlinjen står sivilbefolkningen. Over 15.000 mennesker ble drept i fjor, og av dem var minst 1000 barn. Det er flere tapte sivile liv enn for eksempel i Afghanistan.

Bander herjer i nabolaget

Rosa tar oss med til Altiplano, en stor og fattig bydel øst i Tijuana. Mens vi kjører i retning av boområdet, forteller den erfarne Redd Barna-medarbeideren at langs denne veien dumper narkogjengene dem de dreper. Om morgenen kan det ligge lik i veikanten. Politiet er fraværende – her våger de seg rett og slett ikke inn.

Ved et lite bilverksted møter vi Louis Daniel (15) og familien hans. Louis og pappa José Hernandez beskriver en hverdag der de hele tiden må være på vakt. Bander herjer i nabolaget, og det skjer både ran, kidnappinger og tyverier. Jose har låst den vesle pickupen sin med en solid hengelås og en like solid kjetting. Han er en stor og røslig kar, men har ikke noe å stille opp i mot våpen.

Foto: Redd Barna/Elin Toft
Jose Hernandez er bekymret over at datteren Gabriela (5) og søsknene hennes må vokse opp i et svært voldelig miljø.

Ser vekk hvis noe skjer

- Jeg lærer barna mine at de ikke skal bli involvert i noe, ikke prøve å hindre kriminelle handlinger og se vekk hvis noe skjer, sier Jose og tørker olje av hendene. Louis, som akkurat nå ikke går på skole, men som snart skal begynne igjen, nikker:
- Ellers kan det bli farlig for oss. Dette er et voldelig område – til og med barna slåss hele tiden. For ikke så lenge siden fant jeg og en kamerat en død mann på en søppelplass.

- Hva tror du kan stoppe volden? Louis’ svar er kjapt og kontant, og avspeiler pessimismen til mange unge i Mexico: - Jeg tror ikke det kan bli mindre vold. Og jeg tror ikke at noe kan stoppe volden.

Fattigdom den største utfordringen

René Gonzalez Geraldo er rektor ved den lokale folkeskolen, og har ansvar for 540 elever. Han er ikke i tvil om at fattigdom er den største utfordringen for barna i denne delen av Mexico.

Foto: Redd Barna/Elin Toft
René Gonzalez Geraldo er rektor ved den lokale folkeskolen i Tijuana, og har ansvar for 540 elever. Han er ikke i tvil om at fattigdom er den største utfordringen for barna.

- Mange barn mangler det meste, selv mat. 40 prosent av barna som vokser opp i dette området er underernært, og mange sulter regelrett. Skolen gir dem mat, og det hjelper dem til å overleve, sier rektor. Han legger til at mangel på muligheter kanskje er det verste, fordi det tar fra barna og de unge håpet om å kunne skape seg en verdig og god framtid. Landet er hardt rammet av den økonomiske krisen, og den voldelige narkokrigen gjør vondt verre.

Glad for Redd Barna

Redd Barna har de siste årene vært tett knyttet til denne og flere andre skoler i dette belastede området. Medarbeiderne jobber med de øverste klassetrinnene, særlig med å finne fram til barn i en vanskelig livssituasjon, og finne måter å hjelpe og styrke barna på.

- Vi er veldig glade for det arbeidet Redd Barna gjør – det gir oss nytt håp! Foreldre rapporterer at barna forandrer seg og blir gladere og tryggere når Redd Barna kommer inn i klassene. Det er også fint at Redd Barna lærer barn om verdier og etisk tenkning. Dette er svært viktig i dette området som er så hardt rammet av kriminalitet, sier rektor. Han viser til at de faglige resultatene på skolen tross alt er gode sammenlignet med andre skoler. - Sammen med Redd Barna har vi fått dette til, sier han.

Følg Redd Barna på grensen mellom Mexico og USA på facebook i uke 48.

Les mer om situasjonen i Mexico her.