Slik enkel kunnskap kan forhindre sykdommer og gi barna bedre helse. 500 barn i dette området i Nicaraguas nordøstre hjørne deltok i aktiviteten.

– Det er viktig å vaske hendene og vaske dem riktig. Da kan vi slippe mange sykdommer og får bedre helse. Hvis vi holder oss friske kan vi gå på skole, lære masse og hjelpe dem som har verken hus eller mat. Ni år gamle Yerena Rosalía er både overbevisende og klar i sin tale.

Dermed setter hun ord på ringvirkningene av tilsynelatende banale tiltak: god håndhygiene er viktig for barnas framtid. Selv har niåringen allerede staket ut sin kurs.

– Jeg vil fortsette på skolen helt til jeg er ferdig på universitetet. Der lærer vi masse som jeg kan bruke til å hjelpe fattige familier. Helst vil jeg bli sivilingeniør, eller jobbe med skogbruk, forklarer hun.

Ikke overraskende vant Yerena Rosalía konkurransen for beste presentasjon og plakat. Alle elevene var svært kreative med sine presentasjoner. De brukte både sang, drama og fargerike plansjer for å informere og overbevise sine medelever og de voksne.

– Disse aktivitetene bidrar til å utdanne og øke kunnskapen og bevisstheten rundt håndvask og hygiene som et viktig middel for barnas helse.  Barna forstår dette, og de bringer denne kunnskapen videre til sine familier og lokalmiljøet, forteller lærer Victoria Garcia, representant for utdanningsmyndighetene (MINED) i distriktet. Hun la også til at denne aktiviteten ikke hadde vært mulig uten støtten fra en av deres viktigste samarbeidspartnere, Redd Barna.