Lomusu bryter opp lalok-frukten for å lage mat til barna sine. Hun vet at frukten vil gjøre barna syke, men har ingen annen mat å gi dem.

Lomusu er 27 år og mor til fire gutter og en jente mellom ni og to år. Mannen hennes driver med kvegdrift, men familien har store problemer med å skaffe nok mat. De bor i en tradisjonell stråhytte i landsbyen Mosingo Boma i distriktet Kapoeta i Sør-Sudan – med andre slektninger som nærmeste naboer.

– De eldste barna hjelper faren sin med å passe på kyrne, mens datteren vår hjelper meg med å male korn og å passe på lillebrødrene sine, sier Lomusu.

Lite vann og få skolebarn

Mange familier i Kapoeta lever på samme måte som Lomusu, mannen og barna hennes. I hele Toposa-stammen er det vanlig at mennene holder kveg og kvinnene dyrker små mengder durra og grønnsaker hjemme. Det er alltid lite vann i området, og sviktende regn gjør lett situasjonen kritisk – både når det gjelder feilslåtte avlinger og dårlig hygiene. På grunn av den sterke kvegdrift-tradisjonen, går dessuten veldig få barn i området på skolen.  

I Kapoeta-distriktet i Sør-Sudan lever de fleste som familien til Lomusu: Mennene passer på kyrne og geitene mens kvinnene dyrker små åkerlapper og passer hjemmet. Her er det Lorika Lotau (35) fra landsbyen Lokamor som passer på geitene sine.

– Ingen av barna går på skolen. De ønsker ikke å gå på skolen, og selv om jeg sendte dem dit, ville de rømt hjem igjen med en gang, forteller Lomusu.

Hver morgen står hun opp grytidlig og går ut i villmarken for å lete etter loluk-frukter, som hun plukker og tar med seg hjem. Dette er en bitter frukt som gir barn diaré når de spiser dem selv om hun koker fruktene lenge før hun lager grøt av den.

– Durraen min ble ødelagt av fugler eller sykdommer, så denne sesongen får jeg ekstra dårlig avling. Nå spiser vi en gang om dagen, og det er til middag. Så da går vi hele dagen uten mat frem til middag, sier Lomusu. 

Spiser giftig frukt

Lomusu har imidlertid ingen annen mat å gi til barna sine. Den yngste sønnen Lopir (2) ble så syk at han ble innlagt ved Redd Barnas stabiliseringssenter for feil- og underernærte barn i Kapoeta. Nå er gutten frisk igjen og tilbake hos moren sin i landsbyen. Men Lomusu bekymrer seg for hvordan det skal gå med ham.

– Det er ikke noe bra mat her. Vi har et stort ernæringsproblem, for det er ikke noe bra mat her som kan hjelpe barnet mitt, sier Lomusu.

– Det er ikke noe bra mat her. Vi har et stort ernæringsproblem, for det er ikke noe bra mat her som kan hjelpe barnet mitt. Det barna spiser nå er ikke bra for kroppene deres. Som mor bekymrer jeg meg hele tiden for hva barna mine skal spise. Jeg tror dette barnet kommer til å dø. Jeg tror barnet mitt var sykt fordi han fikk feil mat, sier Lomusu.

Selv om Lomusu vet at loluk-frukten er skadelig for barna hennes, har hun ikke tilgang til noen annen mat.

– Jeg har ikke noe annet valg enn å gi barna mine loluk-frukt frem til jeg med Guds hjelp får en bedre durra-avling neste år, sier Lomusu. 

Bare en av fire personer i Sør-Sudan bor innen rekkevidde av et helsesenter. Redd Barna støtter derfor helsesentre der folk som ellers ikke ville hatt tilgang til helsetjenester kan få gratis konsultasjoner og medisiner. Dette er en effektiv måte å motvirke at barn skal dø av sykdommer som diaré, malaria og luftveisinfeksjoner, som lett kunne vært behandlet.