Foto: privat
Den nye styrelederen har flere ganger besøkt Redd Barnas prosjekter. Her er han ved åpningen av en skole i Gondor-provinsen i Etiopia for noen år siden.

For to år siden ble Nils Øveraas portrettert i Redd Barna-magasinet under tittelen ”En idealist i dress”. Han var da administrerende direktør: en næringslivsleder som var kjent for å få til store og positive endringer i bedrifter. Som arbeidet internasjonalt og interkulturelt. Som ble kåret til Årets Toppleder 2011.
Nå er dressen og penskoene byttet ut med fjellanorakk og støvler. Øveraas er blitt generalsekretær i Den Norske Turistforening, og ser ut til å stortrives som en ”fjellets mann”. Men hvordan kan han samtidig få tid til å lede Redd Barna?

- Jeg må holde på med mange ting. Hele tiden, humrer Nils Øveraas, og legger til:
- De to organisasjonene har mange likhetstrekk: blant annet er begge avhengige av god og effektiv drift. Og begge er avhengige av frivillige.

Ber om bråk

Nils Øveraas strekker på en lang, mager kropp som har litt vondt når den må sitte stille en hel helg. Men han stortrives i selskap med Redd Barna-frivillige fra hele landet. Det er her vi møter ham; på Redd Barnas landsmøte der de frivillige akkurat har valgt ham til toppvervet i Redd Barna.  

- De frivillige rundt omkring i landet er grunnlaget for alt vi gjør: arbeidet på grasrota i Norge, arbeidet ute i verden, informasjonsarbeid, innsamling av penger… Vi må få til en medlemsvekst, og vi må få flere med på laget, sier Øveraas.
Han er veldig glad for at Redd Barna har en aktiv og uredd ungdomsorganisasjon. Og ber om bråk. Han er ikke redd barna.
- Jeg vil gjerne bli utfordret av PRESS – så mye som mulig! De er ikke alltid enige med Redd Barna, men hvis vi alltid mener det samme kommer vi ingen vei.

Humanitært engasjement

Etter at han i september hadde sin første dag i Den Norske Turistforening, er han blitt gjennomintervjuet av aviser og magasiner. Om fjellet. Om næringslivet. Om lederskap.
Men de fleste medier har ikke fått med seg hva han egentlig brenner for: humanitært arbeid. Dette store engasjementet har Redd Barna nytt godt av siden 2002.
Og når Nils Øveraas først blir engasjert, blir det mer enn ord.

Inngangen til Redd Barna kom via rådgivingsselskapet Accenture, der han var direktør fra 2001 fram til i vår. Han fikk først Accenture med på å støtte Redd Barnas prosjekter for utdanning i Etiopia. Han klarte deretter å få flere ansatte (prosentvis) til å støtte Redd Barna gjennom Lønnsgiv enn noen annen bedrift i Norge. Han fikk også med seg en gruppe av sine ansatte til å jobbe som frivillige på flere asylmottak. Accenture har dessuten støttet Redd Barna ved å ”låne ut” studenter og ansatte til å gjøre analysearbeid gratis. Og da Øveraas samlet sine 1100 ansatte fire ganger årlig til fellesmøter, fikk Redd Barna alltid plass og taletid til å fortelle om arbeidet sitt.

Dyktighet og entusiasme

Foto: privat
Øveraas på feltbesøk før han ble styreleder i Redd Barna.

Det beste ved Redd Barna er den store profesjonaliteten og høye kvaliteten på alt arbeid som gjøres, mener den nyvalgte lederen.

- Dette er en organisasjon som er på plass i felt, der det skjer, med veldig mange gode lokale ansatte. Jeg har reist mye og har møtt mange ansatte i ulike land som er umåtelig stolte over å arbeide for Redd Barna, fordi organisasjonen er så dyktig og har så godt renommé. Ikke minst kan vi vise til flotte og målbare resultater på det internasjonale arbeidet vårt.

Nils Øveraas ser ingen grunn til å spare på rosen. Heller ikke av Redd Barnas arbeid i Norge.
- Her hjemme har jeg også møtt veldig mange flinke ansatte. Redd Barnas administrasjon er effektiv, slik at penger som samles inn kommer barn og unge til gode. Det er inspirerende å jobbe i et slikt miljø av dyktighet og entusiasme.

Vil spre Redd Barnas idealer

- Hva vil du at Redd Barna skal fokusere på i Norge i årene framover?
- Jeg tror at barnevern og asyl- og flyktningproblematikk kommer til å stå sentralt. Men det kan gjerne dukke opp andre saker som angår sårbare barn. Arbeidet vårt må imidlertid alltid ta utgangspunkt i det som er grunnlaget vårt: barns rettigheter.
- Er det noe du vil endre nå som du er blitt leder?

Øveraas drar på det. Han ser ikke noe umiddelbart som ikke er ”på stell” i Redd Barna, og er mer opptatt av å spre Redd Barnas arbeidsmetoder, idealer og tenkemåter til resten av den store, internasjonale Save the Children-familien.
- Vi er en sterk røst innad i Save the Childen International, og blir respektert og lyttet til. Også av resten av bistandsverden. Vårt fokus på barn og barns rettigheter er inspirerende for andre organisasjoner.

Vil jobbe mot felles mål

Nei, det er ikke Redd Barna han vil endre, det er verden! Derfor har han sagt ja til ledervervet i Redd Barna:
- Vi må kjempe for FNs Tusenårsmål, særlig punktene om at alle barn skal få utdanning og at barnedødeligheten skal reduseres med 2/3-deler. Vi har kommet langt, og har mange gode resultater på begge disse områdene. Men dessverre er verden skrudd slik sammen at vi på langt nær er i mål.

- Men er det mulig å nå FNs Tusenårsmål? Vi har bare to år igjen…
- Det har vist seg veldig nyttig at verden har disse felles målene å jobbe mot. Og vi kan ikke gi opp, selv om målene er høye. Tvert om må vi gjøre ting bedre, redde flere barns liv og sørge for at flere får gå på skole. Det er her jeg mener at Redd Barna kan gjøre en enda større forskjell! Og jeg vil være med på dette laget!

Bærekraftig framtid

- Er det dette som driver deg?
- Det er nok gründeren i meg, kombinert med lysten på å få til noe bra. Men målet må jo være å løfte denne verden fram til en bærekraftig framtid. Og jo fortere vi innser at vi får utrettet vanvittig mye mer dersom vi går sammen om et slikt mål, når privat sektor, offentlig sektor og organisasjonene jobber sammen, jo fortere nærmer vi oss målet.
- Hvilken politiker ville du gjerne ha tatt dette opp med?
- Jeg ville kanskje heller snakket med dem som styrer viktige departementer som Utenriksdepartementet, inkludert bistandsdepartementet. Det er her de viktigste beslutningene blir tatt. 
 
Nils Øveraas (55)
Verv i Redd Barna: leder av hovedstyret, styremedlem i Save the Children International 
Jobb: nyansatt generalsekretær i Den Norske Turistforening
Sivilstand: kone og to voksne barn
Bor: i Bærum, opprinnelig fra Molde
Glad i: kunst, musikk og teater. Trakterte trompet som ung, spiller litt piano i dag
Beste barndomsminne: Lese Donald i sofaen med far
Sist leste bok: Bergtatt av Peter Wessel Zappfe