Foto: Redd Barna/Kristin Sommerseth
Martin får med seg ferske brød hjem. Han gikk også orienteringsløypa, og svarte på spørsmål om brød og korn.

Martin var en av de små som var på brøddagen på fredag 14. oktober. Moren hans kjøpte med seg flere brød hjem, og de gikk også orienteringsløpet hvor de svarte på spørsmål om brød og korn. Det var mange som tok turen innom Spikersuppa i Oslo på Norges største brødtorg på fredag. Der ble det solgt brød, bakervarer og kaffe, og det kom inn 40 000 kroner til Redd Barna på brøddagen. Alle brødpengene skal gå til Redd Barnas prosjekter for å bedre barns helse og ernæring.

Godt salg

I forrige uke pågikk det også en brødkampanje til inntekt for Redd Barna. Mesterbakeren ga en krone per brød for tre av sine grove brød, og Bakers solgte et grovt brød hvor en krone per brød gikk til Redd Barna. Mesterbakerens brød ble solgt på Rema 1000-butikker over hele landet. Til sammen fikk Rema-butikkene inn hele 92 000 kroner til Redd Barna på brødsalget.
- Salget har gått over all forventning. Disse pengene kommer til å bedre mange barns helse. Vi er glade for å kunne overrekke en sjekk med beløpet på til Redd Barna, sier Irmelin Stølen, innkjøpssjef i Redd Barna.
Også Bakers melder om godt salg av brødet forrige uke. De har fått inn 32 000 kroner til Redd Barna på sitt grovbrød. Til sammen blir det da hele 164 000 kroner som kom inn til arbeid for barns helse gjennom Redd Barna.

Foto: Redd Barna/Kristin Sommerseth
Harald Fadum i Nærbakst hadde med seg en T-Ford fra 1926. Han var glad for å kunne stille opp med bil og brød for Redd Barna.

Brødlandet Norge

Mange bakere stilte opp på årets brøddag. En av dem var Harald Fadum fra Nærbakst. Han er fjerde generasjons baker i sin familie, og hadde også med seg en eksklusiv gammel brødbil til brøddagen, en T-Ford fra 1926.

- Jeg ville ha med denne bilen for å gjøre stas på brøddagen. Vi i Nærbakst synes det er en meningsfylt oppgave å få lov til å bidra til at barn får det bedre, sier Fadum.

Fadum mener at Norge er et brødland uten like.

- Jeg vet ikke om noe land som har sa mange brødsorter som oss. Og du får kjøpt gode brød overalt, fra store supermarkeder til små spesialbakere. Ingen drar på harryhandel for å kjøpe brød, sier bakeren.

Foto: Redd Barna/Kristin Sommerseth
En glad baker fra H.A Brun får blomster, diplom og klem for å ha laget årets grovis, den beste grove nyheten.

Årets grovis og brøddyr

Hvert år er det flere kåringer på brøddagen. I år ble årets "grovis", det vil si årets grove nyhet, kåret og også årets brød. Det tradisjonsrike familiebakeriet H.A. Brun stilte med den beste grovisen i år. Åpent Bakeri fikk både første og andre plass da årets brød ble kåret. 23 brød var med i konkurransen. I fjor fikk Åpent Bakeri tre medaljeplasser.

Redd Barna hadde også sin egen kåring. På forhånd hadde de bedt skoler om å bake brøddyr, og sende inn bilder av brøddyrene. Publikum i Spikersuppa stemte på det brøddyret de syntes var finest, og vinneren ble Grefsen aktivitetsskole med et brøddyr som forestilte en skilpaddemor med barn. De får levert boller på skolen som premie.