Foto: Redd Barna/Guy Calaf
I Etiopia ble det nylig vedtatt en ny lov som skal sørge for at 300 000 barn med lungebetennelse får riktig behandling. Mesfin er en av de mange helsearbeiderne som seg skal trenes opp i å se symptomene og handle raskt for å få bukt med den dødelige sykdommen.

Hvert år dør to millioner barn under fem år av lungebetennelse. 4300 barn dør av denne sykdommen hver eneste dag. Redd Barnas kampanje mot barnedødelighet ”Alle som en”, kjemper derfor både politisk og ute i felt for å endre dette.

– De fleste nordmenn tenker ikke over at man kan dø av lungebetennelse. Vi tar for gitt at dette blir oppdaget tidlig og at vi får de medisinene vi trenger, sier Redd Barnas generalsekretær Tove R Wang.

Trenger tilgang til medisiner og behandling

Slik er det ikke i de fattigste delene av verden. Her har ikke barn tilgang på behandling og medisiner.

– Så langt har sykdommen krevd alt for mange liv. Nå må vi få til en felles front for å bekjempe denne sykdommen, sier Wang.

Foto: Redd Barna/Shafiqul Alam Kiron
To år gamle Lamia fra Bangladesh er så kritisk syk av lungebetennelse at han må få hjelp til å puste.

Må reagere raskere

I Etiopia ble det nylig vedtatt en ny lov som skal sørge for at 300 000 barn med lungebetennelse skal bli behandlet friske igjen i løpet av de neste fem årene. Det vil bli trent opp flere helsearbeidere til å oppdage symptomene tidlig og handle raskt for å få bukt med den dødelige sykdommen.

I Bangladesh ble ti måneder gamle Belal reddet da moren skjønte at babyens pustevansker var kritiske. Hun tok babyen med til en av Redd Barnas helsearbeidere, som raskt konstaterte at den lille gutten hadde lungebetennelse. Belal’s mor fikk antibiotika og ernæringsinstruksjoner. Innen noen dager var Belal på bedringens vei. Hadde han ikke mottatt hjelp, ville han antagelig dødd.

 Det en økende sjanse for at en av medisinene som benyttes i kampen mot lungebetennelse skal bli mye billigere og mer tilgjengelig også for de fattigste landene. Hvis dette skjer betyr det at barn uansett land, vil ha like stor sjanse til å overleve denne dødelige sykdommen. Det er derfor Redd Barna bruker dagen i dag til å stå samlet sammen med millioner av andre internasjonalt for å skape varige endringer for barn. 

Skriv under kampanjen vår mot barnedødelighet her >

Les mer om lungebetennelse og andre årsaker som tar livet av barn her >