Foto: REUTERS/Toru Hanai fra AlertNet
Hjelpearbeidet er i gang etter tsunamien i Japan. Redd Barna er klar til å bistå barn som er rammet.

- Dette er en enorm naturkatastrofe som har ført til skader i stort omfang langs østkysten av Japan. Vi er ekstremt bekymret for hvordan barna og deres familier har det etter å ha blitt rammet av katastrofen. Vi står nå klare til å møte behovene til barna, som alltid er mest sårbare i en slik naturkatastrofe, sier sjef for Redd Barnas nødhjelpsoperasjon i Japan, Eiichi Sadamatsu.

Foto: BBC News
Den japanske byen Kamaishi ble hardt rammet av tsunamien, som disse TV-bildene viser.

Jordskjelvet målte 8,9 på Richters skala og er det kraftigste som har rammet Japan på 140 år. Det utløste en ti meter høy tsunami, og feide bort alt som kom i dens vei – inkludert hus og bilder. Mange bygninger står også i brann. Togtrafikken i Tokyo har stoppet, alle flyplassene i Japan er stengt og det er også svært vanskelig å komme gjennom på telefonlinjer i landet.

Et skip med rundt 100 passasjerer er også skyldt avgårde av kjempebølgen, ifølge nyhetsbyrået Reuters. I tillegg har over 20 etterskjelv med minst 6,3 i styrke på Richters skala rammet Japan utover dagen i dag. 

Tsunamivarsel over hele Stillehavet

Det ble sendt ut tsunamivarsel til stillehavsøyene, Indonesia, Filippinene, Taiwan, Australia, New Zealand, USA, Mexico, Peru, Ecuador og andre land som ligger ved Stillehavet. Så langt er Indonesia, Filippinene og Taiwan truffet av tsunamien, men kjempebølgen var da heldigvis redusert til to-tre meter. Etter hvert ble tsunamialarmen avblåst i en rekke land. Og foreløpig er det ikke kommet rapporter om store skader utenfor Japan. 

Mer enn 1000 mennesker har så langt mistet livet i naturkatastrofen, anslår det japanske nyhetsbyrået Kyodo ifølge NRK. Og de materielle ødeleggelsene er store.

Foto: REUTERS/Jo Yong-Hak fra AlertNet
Sendai er en av de hardest rammede områdene i Japan. Her er mange bolighus jevnet med jorden i jordskjelvet, og branner raser fremdeles ukontrollert.

Nødhjelpseksperter på vei til Japan

Redd Barna overvåker situasjonen i Japan nøye. Vi samarbeider med andre hjelpeorganisasjoner for å sikre at barnas spesielle behov blir prioritert i nødhjelpsarbeidet. Første oppgave er å kartlegge hvilken hjelp de tsunami- og jordskjelvrammede barna trenger mest. Et Redd Barna-team med internasjonale nødhjelpseksperter er allerede på vei til Japan for å sikre at nødhjelpsoperasjonen blir best mulig.

– Barn er alltid blant de mest sårbare i enhver naturkatastrofe. Nå er barna redde etter de dramatiske opplevelsene tidligere i dag. De engster seg for situasjonen og hva som vil skje med dem og familien i fremtiden. Redd Barna er eksperter på å sikre barns beskyttelse i slike krisesituasjoner – blant annet gjennom våre nyskapende barnevennlige lekesentre, forteller amerikanske Redd Barnas sjef Charlie MacCormack.  

I slike barnevennlige sentre kan barna bearbeide traumatiske opplevelser gjennom lek i trygge omgivelser under overoppsyn fra spesialtrenede voksne. Slik kan barna få tilbake rutiner og en følelse av trygghet i livene sine igjen. Samtidig får foreldrene den nødvendige tiden til å begynne det møysommelige arbeidet med å bygge familiens hverdagsliv opp igjen.

Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon fra AlertNet
Klokken 14.46 japansk tid (06.46 norsk tid) ble det registrert et kjempejordskjelv med en styrke på 8,9. Jordskjelvet ble etterfulgt av en ti meter høy tsunami. Hele hus ble tatt av monsterbølgen som traff Japan.