Foto: Redd Barna/Elin Toft
Jentene Yajaira (10) og Julissa (11) har fått innpass hos den lokale radiostasjonen. Jentene presenteres som representanter for PENNAT og Redd Barna. - I Guatemala er det mange barn som er blitt mishandlet og seksuelt misbrukt. Det er viktig at alle voksne tar vare på barna og melder fra hvis de har mistanke om misbruk, er budskapet fra jentene.

I Guatemalas hovedstad ligger det én kvadratkilometer store markedet La Terminal, der 15 000 familier arbeider med salg av varer og tjenester. 1500 barn jobber her også. De arbeidende barna får skole gjennom organisasjonen PENNAT, som for 16 år siden ble startet av, og nå blir støttet av, Redd Barna.

Brenner for budskapet

De to jentene Yajaira (10) og Julissa (11) har fått innpass hos den lokale radiostasjonen. De har brukt mye tid på å formulere et budskap som de brenner for å få ut. Radioverten tar vel imot småjentene og presenterer dem som representanter for PENNAT og Redd Barna før de får mikrofonen:

- I Guatemala er det mange barn som er blitt mishandlet og seksuelt misbrukt. Det er viktig at alle voksne tar vare på barna og melder fra hvis de har mistanke om misbruk, lyder det klart og tydelig fra Yajaira. Mens Julissa lar det runge ut over markedet:

- Det meste av misbruket skjer inne i hjemmene våre. Vi må fortelle alle foreldre at dette ikke er rett!

Foto: Redd Barna/Elin Toft
Mateo Megia Morales(16) og lærer Jimmy Alfaro (31) lager t-skjorter. På T-skjorten står det: ”Vi beskytter barna mot seksuelle overgripere”.

Kreative T-skjorter

Samtidig er et av PENNAT sine største klasserom gjort om til koordineringssenter  for kampanjen. Mange av skolebarna har samlet seg om en magiker som trollbinder forsamlingen, og som gjennom sine magiske triks forteller barna om hvordan de kan beskytte seg om overgrep. Her lærer de hvordan de kan unngå misbruk også når læreren ikke er til stede.

I den andre enden av rommet trykker barna T-skjorter med et motiv de har laget selv: en uhyggelig skikkelse som står foran en liten jente med musefletter. På T-skjorten står det: ”Vi beskytter barna mot seksuelle overgripere”. 

”Du kan si nei”

- Det er dessverre et utbredt misbruk av barn her på markedet, forteller lærer Jimmy Alfaro (31).

– Mange bor sammen i tette, små rom over utsalgsbodene sine. Det er mye alkoholmisbruk blant menn, og dette kan føre til misbruk av barn. Dessuten er det alltid fremmede voksne eller eldre ungdommer som kan finne på å misbruke mindre barn. Vi bruker aktiviteter for å forklare at misbruk er galt og at barna kan protestere og si nei, også til omsorgspersoner og mennesker de kjenner godt, forteller læreren. Han får støtte av 16-åringen Mateo Mejia Morales, som er i full gang med å trykke en T-skjorte:

- Jeg har hørt at barn blir misbrukt, og jeg vil at det skal stoppe! Derfor støtter jeg kampanjen.

Foto: Redd Barna/Elin Toft
Barna vil nå ut med sitt budskap, og har funnet en ledig vegg sentralt i et marked i Guatemala City. Nå maler de rett på veggen en kjempestor versjon av trykket på t-skjortene: "Vi beskytter barna mot seksuelle overgripere”.

Veggmaleri

Barna vil nå ut og har funnet en ledig vegg sentralt i markedet. Nå maler de en kjempestor versjon av det uhyggelige motivet rett på veggen, og får masse oppmerksomhet fra både barn og voksne som går forbi.

- Vi håper at de voksne skal skjønne at overgrep mot barn er galt. Det er de som har ansvaret, sier Yajaira, Julissa og Mateo.