Foto: Redd Barna/ Amani (13)
Amani (13) opplevde å bli truffet i et luftangrep, mens han spilte fotball sammen med sin venninne utenfor hjemmet sitt.Stopp salg av militært materiell


Det er fire år siden konflikten i Jemen eskalerte. Siden starten på krigen, har flyangrep blitt den største årsaken til konflikt-relaterte dødsfall og skader blant barn i Jemen. Bomber sluppet i flyangrep er årsak til 46% av tilfellene der barn har blitt drept eller skadet de siste fire årene.

- Bruken av eksplosive våpen i tettbefolkede strøk er en ondskapsfull taktikk, det ødelegger alt på sin vei. Det er umulig å forestille seg den terroren barn må føle når en bombe slippes på hjemmene deres, sier Tamer Kirolos, Redd Barnas landdirektør i Jemen.

19.000 luftangrep de siste fire årene

Siden opptrappingen av konflikten, har mer en 19.000 luftangrep ødelagt sykehus, skoler og infrastruktur, og gjort stor skade på barn. De jeminitiske barna er bombet på steder de burde følt seg trygge. Dataene viser at bombene koalisjonen har kjøpt av andre land, drepte eller skadet 210 barn da de befant seg inni eller i nærheten av et hus. Nesten 150 barn satt i eller var i nærheten av en bil da de ble truffet. Flere ble truffet mens de førsøkte å flykte i sikkerhet. Antallet barn som er drept eller skadet er trolig høyere da ikke alle dødsfall i Jemen rapporteres offentlig.

- Ingen barn skulle måtte oppleve et flyangreps terror, likevel fortsetter det å skje og etterlater dype psykologiske og mentale arr, sier Kirolos.

Foto: Redd Barna
Sameer*, 8 år, er et av barna som har blitt truffet av et luftangrep. Han ble alvorlig skadet i en landsby nær Hodeida da han skulle hjem fra moskeen sammen med bestefaren sin.

Overlevde et av de mange luftangrepene

Sameer*, 8 år, er et av barna som har blitt truffet av et luftangrep. Han ble alvorlig skadet i en landsby nær Hodeida da han skulle hjem fra moskeen sammen med bestefaren sin. 

- Jeg hørte raketten komme, det sa pang og så besvimte jeg. Faren min fikk tak i en ambulanse og ambulansen kjørte meg til sykehuset. Jeg våknet opp etter tre dager. Jeg skulle ønske krigen kunne ta slutt og at ting ville roe seg ned, sier Sameer.

8-åringen fikk alvorlige hodeskader og måtte opereres. Han ble også lam i den ene armen. Redd Barna hjelper Sameer og andre barn som har blitt skadet i luftangrep ved å betale for medisinsk behandling og medisiner. I noen tilfeller bidrar Redd Barna med spesialister som hjelper barna å mentalt komme seg videre etter det de har opplevd.

Stop krigen mot barn

Konflikten har hatt drastiske konsekvenser for Jemen. Det estimeres at 24 millioner jemenitter trenger humanitær hjelp. Millioner av barn lever på randen av sult i en av vår tids verste humanitære kriser. Volden har drevet 3 millioner mennesker fra sine hjem, og halvparten av dem er barn.

- Denne konflikten har herjet i fire år nå, og det faktum at nesten 40 barn har blitt drept eller skadet i luftangrep hver eneste måned det siste året bør ryste verden. Jemen viser hvordan enhver krig er en krig mot barn, sier Birgitte Lange, generalsekretær i Redd Barna. 

Redd Barna ber også den norske regjeringen å stoppe all eksport av våpen og militært materiell til de krigførende partene i Jemen.

- I dag gir Norge nødhjelp med den ene hånden og tjener penger på konflikten med den andre. Det er et stort paradoks at regjeringen gang på gang understreker at den eneste måten å få til fred i Jemen er gjennom politiske forhandlinger, samtidig som de selger militærutstyr til de krigende partene, sier Lange.

Stopp salg av militært materiell