Foto: AFP
Redningsmannskapene i Padang på Vest-Sumatra prøver å berge flest mulig skadede etter jordskjelvet. 30. september i fjor ble den samme indonesiske byen rammet av et ødeleggende jordskjelv. Da mistet en million mennesker hjemmene sine.

De ble evakuert fra kystbyen Padang som følge av et tsunamivarsel etter at et jordskjelv som målte 7,7 på Richters skala, fant sted under havet utenfor Sumatras vestkyst.

- Det regnet veldig kraftig, det er mange rykter i omløp og menneskene er nervøse og redde. Man ser på dem at de er klare til å løpe sin vei om det kommer en bølge, fortalte Jenny Nordin (32) på sin blogg tirsdag.

Ett år siden forrige store jordskjelv

De to kvinnene var på plass i regionen for å foreta en evaluering av fjorårets hjelpearbeid etter et jordskjelv i samme område.

- Vi holder på å intervjue barn for å forsikre oss om at fjorårets katastrofearbeid kom dem til gode, og at de faktisk har fått den støtten som vi planla. Det som nå skjer er et mareritt for disse barna. De blir påminnet om det som skjedde for ett år siden, skriver Mie Melin (50).

Følg de svenske hjelpearbeidernes blogg her >

Sammen med tusenvis av andre flyktet de to svenske damene til høyereliggende strøk da tsunamivarselet ble sendt ut på Vest-Sumatra. På øyene utenfor kysten var situasjonen langt mer dramatisk. 

Skrekkscener

Foto: Reuters/Dwi Oblo fra AlertNet
Sykehusene behandler skadede så fort de kan etter at minst 108 personer er bekreftet døde og 380 personer er skadet etter naturkatastrofen i Indonesia.

Overlevende forteller ifølge de internasjonale nyhetsbyråene om skrekkelige scener da flere meter høye bølger knuste flere landsbyer på øygruppa Mentawi utenfor Vest-Sumatra. Det var ikke etablert lokalt tsunamivarsel for området.

En av øyene, South Pagai, ble rammet av bølger som var opptil tre meter høye. Enkelte steder skylte vannet 600 meter innover land, ifølge en talsmann for helsedepartementets krisesenter.I

I Betu Monga er flesteparten av landsbyens hus ødelagt.

Etter det første store jordskjelvet ble området rammet av kraftige etterskjelv med en styrke på 6,1 og 6,2. Øygruppa ligger i et avsidesliggende område av Indonesia, men er et populært turistmål, spesielt for surfere.

I desember 2004 ble Sumatra også rammet av en kraftig tsunami, som tok livet av over 120 000 mennesker på den indonesiske øya.