- Den som skriver under på dette, blir hørt, lover generalsekretær Tove R. Wang.

Underskriftene blir nemlig overlevert Lakhdar Brahimi, spesialutsending for FNs generalsekretær til Syria, når han 22. januar innkaller til det første møte mellom de stridende partene siden konflikten i Syria startet for snart tre år siden. Redd Barna håper den internasjonale underskriftskampanjen vil få tusenvis av mennesker over hele verden til å si fra at angrep på syriske barn må ta slutt. 

Signer oppropet her >

Barn drepes hver dag

Foto: Redd Barna/Jonathan Hyams
Barn brukes som direkte mål i krigen i Syria. "Muaz" bor nå i flyktningleir i Libanon.

Gjennom egne rapporter er det påvist at barn i Syria er direkte mål for mange av krigens grusomheter. En rapport fra Oxford Research Group bekreftet i fjor høst at Syria er et av de farligste stedene i verden å være barn.

- Den rapporten bekreftet det vi har fryktet. De fleste drap på barn i Syria skjer hjemme i nabolaget. Bomber og eksplosiver blir brukt som våpen i nabolag, på sykehus og skoler – på steder der barn leker, spiser, sover eller lærer. Dette nekter vi å være passive tilskuere til, sier Redd Barnas generalsekretær Tove R. Wang.

- Vi vil fortelle verdens ledere at de må gjøre mer for at barn i Syria skal skånes for krigshandlingene. Enkelte plasser må skånes for krigens grusomheter. Det må bli forbudt å bruke bomber og eksplosiver i nabolag, på sykehus og på skoler, sier hun. 

Tre krav til partene

I tillegg til sitt arbeid for en fredelig løsning, mener Redd Barna at Brahimi må ta med seg tre konkrete krav inn til forhandlingsbordet. Kravene gjelder til alle stridende parter.

- Våre tre krav er at livreddende hjelp må få komme fram til alle barn, at det må skje en øyeblikkelig stans i alle angrep mot og militært bruk av skoler og sykehus, og at ingen parter må bruke eksplosive våpen der folk bor, sier Wang. 

Også Norges utenriksminister Børge Brende vil få beskjed om Redd Barnas krav. Tove R. Wang mener dette er en viktig anledning for nordmenn å si fra og norske myndigheter til å ta med seg denne beskjeden inn i forhandlingene. 

Alle har rett til trygghet

Foto: Redd Barna
9.3 millioner mennesker trenger humanitær hjelp som følge av krisen i Syria. Nå kan vi sammen stille tre krav på disse menneskenes vegne til de stridende partene i Syria-konflikten.

– Alle barn har rett på steder der de kan være trygge. De skal ikke oppleve grusomheter hjemme hos seg selv, når de ligger på sykehus eller er på skolen. Det er et viktig budskap! For å kunne nå fram trenger vi flest mulig med på laget, sier Wang. 

Minst 2,3 millioner syrere har flyktet til nabolandene, over halvparten av disse er barn. 6,5 millioner er på flukt inne i Syria. Vi vet at 9,3 millioner trenger humanitær hjelp. Tilgang til helsetjenester er det mest alvorlige problemet, og tilgang til rent vann blir stadig vanskeligere. Det har vært utbrudd av polio og krigens tredje vinter er tøff. FN har beregnet at en halv million barn står i fare for å bli smittet av polio. Redd Barna er også svært bekymret over barns skolegang. 

Signer oppropet her >