Foto: Pedro Armestre / Redd Barna
En jente sitter på et flyttelass på vei bort fra den nedbrente Moria-leiren i Hellas.

 

I samarbeid med de superengasjerte frivillige i gruppa «Evakuer barna fra Moria nå» arrangerer Redd Barna en landsomfattende markering 28. november.

Hele landet sier ifra og gjennomfører sine lokale markeringer denne lørdagen.

– I Oslo vil vi ha en stille markering foran Stortinget. Vi har invitert statsminister Erna Solberg til å komme for å motta de nesten 90.000 signaturene fra det norske folk. Det norske folk sier klart og tydelig fra: 50 er ikke nok, sier kampanjeleder Ane Aamodt i Redd Barna.

Stort engasjement fra organisasjoner og andre for Moria i sosiale medier.

Kritisk i Moria

Situasjonen i Moria er fortsatt kritisk – to måneder etter at brannen brøt ut i leiren har regjeringen fortsatt ikke foretatt seg noe.

– De sitter stille og ser på en at barn daglig fratas sine grunnleggende rettigheter. Barn lever i utrygghet, får ikke utdanning, og mangler nødvendig helsehjelp. Mange av barna har utviklet alvorlig psykisk sykdom, og viser symptomer som apati, selvskading og selvmordstanker, sier Aamodt.

Hun er klar på at vi må fortsette arbeidet med å si ifra.

– Regjeringen skal ikke få fred før barna evakueres fra Moria. Lørdag 28. november vil frivillige og engasjerte mennesker delta i markeringen ved å sette ut barnesko på sin lokale rådhusplass. Dette gjør de for å synliggjøre at 50 ikke er nok.

Her finner du arrangementet for Hele Norge demonstrerer for Moria >

Foto: Pedro Armestre / Redd Barna
Moria-leiren ble ubeboelig etter brannen 8. september.

Engasjement fysisk og digitalt

I hele vår har det dukket opp bilder av kjente og ukjente folk med plakaten «Evakuer barna fra Moria». Langt over 100 norske kommuner vedtok i sine kommunestyrer å stille seg bak kravet. Det samme gjorde flere organisasjoner, biskoper og tidligere statsråder.

Da Moria-leiren brant ned i september eskalerte engasjementet i sosiale medier. På få dager fikk Redd Barna inn nærmere 90.000 underskrifter og sosiale medier ble oversvømt av profilbilder med #50erikkenok.

Etter Moria brant ned økte også pågangen av frivillige som ønsker å bidra til arbeidet med å ønske nye flyktninger velkommen til Norge, enten på asylmottak eller til integrering i lokalsamfunnet.

– Å ha så mange mennesker i ryggen gir Redd Barna tyngde i møte med norske politikere. Når vi snakker om brudd på barns rettigheter har vi et hav av folk med oss. Nå må Erna Solberg lytte – og handle, sier Ane Aamodt.

 

Skriv under på oppropet «Slutt å vente, begynn å hente» du også!

Signer Redd Barnas opprop