Foto: Redd Barna
Nødhjelpsarbeidere jobber nå døgnet rundt for å få nødvendig hjelp fram til de rammede på Vanuatu.

Opp til 150 000 barn og voksne ble rammet da den enorme syklonen "Pam" traff øygruppen Vanuatu fredag, forteller leder for Redd Barna i Australia Tim Nelson.

– Skadene vi ser her er nesten ufattelige. 42 000 hjem er ødelagte og vi er forberedt på at antall omkomne kommer til å stige, sier Nelson til den lokale radiostasjonen Radio Australia.

Haster: Mat, vann og hygiene

Fredag forrige uke traff «Pam», den sterkeste stormen befolkningen i øygruppens historie, Port Vila med en hastighet på 320 km/t.

Mandag formiddag hadde Redd Barna delt ut nødhjelpsartikler i form av mat, vann og hygieniske artikler til rundt 1800 av alle de som strømmet til evakueringssentrene.

Leder for Redd Barnas humanitære arbeid, Gry Ballestad sier at dette er begynnelsen på et mye større og mer omfattende nødhjelpsarbeid, som Redd Barna nå gjør sammen med myndigheter og andre nødhjelpsorganisasjoner.

– Svært mange barn og familier er svært utsatte akkurat nå. Mange av dem har akkurat mistet alt, hus, eiendeler og livsgrunnlag. Det viktige nå er at vi raskt kan bidra med det mest elementære, som mat og vann, forteller Ballestad.

Clandine Joe var blant dem som søkte tilflukt på evakueringssenteret på Port Vila International School sammen med sønnen sin, Donalyn. Hun var vitne til at huset hennes og nesten alt hun eide ble tatt av syklonen.

– Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre nå. Eller hvor lenge jeg kommer til å være her, sier Joe, som er blant de som nå får hjelp av Redd Barna.

Foto: Redd Barna
Tom Skirrow forteller om enorme utfordringer i øystaten.

Verre enn Haiyan

Leder for Redd Barna på Vanuatu, Tom Skirrow forteller om enorme utfordringer rundt hjelpearbeidet på øyene.

Skirrow sammenlikner nå stormen med supertyfonen som rammet Filippinene november 2013, da mer enn 7350 mennesker omkom og et område på størrelse med Portugal ble rasert.

– Jeg var til stede under hjelpearbeidet på Filippinene, og jeg kan si med 100 prosent sikkerhet at problemene knyttet til logistikken er mye større her. Selv om antallet rammede er mindre nå, er en større andel av befolkningen rammet nå, sier Skirrow til Associated Press.

Les saken her.

På enkelte av de 80 øyene som tilhører øygruppen skal så mye som 90 % av husene ha blitt ødelagte

Nå jobber hjelpeorganisasjonene på spreng for å forhindre den neste katastrofen på øyen, sykdommer som ofte spres i etterkant av så store ødeleggelser.

– Vannet er forurenset, og vi vet ikke sikkert om alle har fått med seg at det ikke kan drikkes, sier Tim Nelson i Redd Barna.